www.Gusinje-Plav.com
Zufer ili Hamo?
Pise: Becir-Beco/Dzemov/ Sahmanovic - Svedska
Mozda je i dobro zapoceti ovo pisanje upitnikom jer je mnogo nepoznanica kad se radi o nasim korjenima o kojima moji postovani prijatelji,gospoda Hamko i Zufer razmisljaju u svojim kolumnama//columna,latinska rijec znaci :stampana strana,u novinarstvu: redovna rubrika.Kolumnista/engl.column,stubac/,u novinarstvu: pisac komentara koji izlaze u odredjeno vrijeme i na istom mjestu/ .Oba nasa zavicajca zasluzuju zvanje kolumniste jer su redovni na Veb Sajtu uvazenog urednika gospodina Rafeta Hota.
Priznajem da se nisam detaljnije bavio istorijskim razvojem pojedinih plemena u Plavu i Gusinju.Siguran sam da je veoma tesko dati relevantan odgovor,a dosta autora prilazi tom pitanu zavisno od ideoloskih i drugih opredeljenja. Doktor Mustafa Memic je dao veliki doprinos da se ova materija istrazi,razjasni i napise.

Evo njegovih konstatacija:
-Prema podacima koje su do sada istrazivali dr Jovan Cvijic, Andrija Jovicevic, Marko Miljanov i dr Jovan Erdeljevic, kao i saznanja koja su se prenosila " s koljena na koljeno" moguce je govoriti o porijeklu plavsko-gusinjskih bratstava. Bez obzira na do sada prikupljene materijale ima dosta prostora za dublje proucavanje i potpunije istrazivanje,jer se radi o dosta dugom vremenskom periodu kada su migracije stanovnistva bile ceste, a ista plemena nisu zivjela na istom podrucju.Smatra se da su Plavsku nahiju vec tokom prve polovine XVII vijeka naselili:Sujkovici, Omeragici, Sabanagici, Redzepagici, Djuricani, Dzudovici, Rajkovici, Radenovici, Cekici, Prascevici i drugi. Medjutim, po obimu i znacaju najveca naseljavanja u ove krajeve bila su tokom prve polovine XVIII vijeka. Tada se u ove krajeve naselilo 285 bratstava.Najvise je bilo sa podrucja Kuca-50 bratstava. I danas najveci dio stanovnistva Gusinja i Plava vodi svoje porijeklo od ovog plemena. Poslije Kuca odmah dolaze Keljmendi/Klimente/, ima ih 27 bratstava. Iz Zatrijebca/Dio Kucke krajine iznad Tuzi i Podgorice/naselilo se 22 bratstva,iz Salje 18,Koci/Dio Kucke krajine/ 13,okoline Skadra 11, Piperi 11, Bratonozici 8, Rovci 8, Moraca 8, Bjelopavlici 7, Brskuti 7, Cekline 7, za 6 bratstava se smatra da su osmanskog porijekla, iz plemena Vasojevica ih je 8, sa terena Sekulara i Kolasina po 4, sa podrucja istocne Hercegovine, Bihora i Skrelja /Sjeverna Albanija/ po 3 bratstva, osam bratstava vode porijeklo od starog stanovnistva ,za 38 bratstava nije se moglo utvrditi odakle su dosla.

Sa terena Zatrijebca/Kucka krajina/ dosli su:
Adzilovici, Bardakici, Bektesevici/od njh se posebno iskazuju: Loncarevici, Mulici, Kobilici/, Curanovici, Cekici, Ckalici, Deljani, Dervisevici, Dreici, Djesevici, Ferhatovici, Kisici, Kobilici /poticuticu od Bektesevica/, Loncarevici/rodjace se sa Bektesevicima i Mulicima/, Lucevici, Metovici, Mulici/rodjace se sa Bektesevicima/, Nikocevici, Pjetrovici, Radenovici, Sahmanovici.

Od zatrijebackih bratstava Marko Miljanov spominje Bektesevice i Deljane.Za Bektesevice,Loncarevice i Mulice istice da su se u Zatrijebac naselili sa terena Ceklina, a da su Deljani u Zatrijebac dosli iz Hercegovine.-

Da se vratim naslovu-i jednog i drugog i Zufera i Hama rado citam,a cesto mi je neobicno kad se ne jave. Oni se razlikuju po stilu pisanja. Zufer ponire dublje, upraznjava filozofsko-literarno, nekad alegoricno i zamrseno, mozda malo satiricno opcenje. Zna da pogodi " u sridu". Veli on tako vajnom konzulu g.Draganu Mraovicu da nauci neke lekcije iz istorije/ dao mu je cetiri casa/, doduse nije ga pomenuo ali je na perfektan nacin pruzio podrsku g.Sadriji Balicu. Ljuti se njegova nana sto se za bajramski rucak posluzuje salata i luk iz Holandije, sir iz Danske, krompir iz Dojclanda/a gdje je gusinjski krompir, pasulj, pa kajmak, jagnjetina, gdje je to ? - brizno pita Zuferova nana/. Pa dalje: Jos uvijek zivim i osjecam prisustvo neke pozitivne energije i ljepote, ciji se miris Gusinja osjeca u meni. Kao da je sve to zivo i ima dusu i kao da mi sapuce na uho, nesto predivno i lijepo,kao da zubori izvor Gusinja u meni.
Hamove kolumne su pisane razumljivim jezikom, lijepo su strocene i vracaju citaoce na zavicaj i njegove ljude. Sjetimo se samo osvrta na ugledne licnosti -Saka Hodzic, Redzo Sarkinovic, Mazo Mali... Ali mi smeta kad kaze: Zufer kao da je pao s Marsa, pisi pjesmice a ne besposlice! Ne treba tako, moramo podici kulturu opcenja na vecu razinu.
Jednu tezu mu ne mogu nikako prihvatiti. Kaze da nemamo vezu sa Bosnom. Kako to: iste smo religije, kuce su nam bile pod sindrom kao u Gorazdu, sobe sa secijom i tegarom, nosnja ista, govor skoro identican, adeti isti, nosna skoro ista. Sjecam se kad bi nas majka ruzila sto je ne poslusasmo :"Jesi li ti gluh, zborim ti bosnjacki, obrni se, jel cujes ti?"Itd itd-da prekinemo nabrajanje.
Kad je o stilu pisanja rijec sjetih se jednog profesora knjzevnosti/mislim da je bilo na TV-u/:
Mozete na primjer opisat prostor ovako: to je sve oko nas, priroda, ljudi, sunce, zvijezde...Medjutim, napravite intelektualni napor da napisete onako kako Mesa Selimovic to radi:
-Prostranstvo je nasa tamnica,rekao sam osluskujuci odjek svojih nepoznatih misli ...Prostranstvo posjeduje nas .Mi ga posjedujemo samo koliko moze oko da prodje preko njega. A ono nas umara, plasi, zove, goni. Mislimo da nas vodi, a mi ga se ne ticemo, kazemo da ga savladavamo, a samo se koristimo njegovom ravnodusnoscu. Zemlja nam nije naklonjena. Gromovi i talasi nisu za nas, mi smo u njima. Covjek nema svog pravog doma, on ga otima od slijepih sila. To je tudje gnijezdo.
Nikad insanu dovoljno pouke...
Spostovanjem,Becir,Stockholm

GUSINJE-PLAV PRESS - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com