www.Gusinje-Plav.com
Ibrov zacarani krug


Autor: Becir-Beco /Dzemov/Sahmanovic - Svedska
Ne znam da li je nas zavicajac,gospodin, Ibro Rekovic, nakon objavljivanja svoje pjesme"Vidjela se vila,za dje nije bila", pocetkom septembra 2009 godine na ovoj Veb stanici, ocekivao tako burne reakcije i napade od strane mnogih partijskih i drugih protivnika. No,citajuci njegovu najnoviju kolumnu "O pjesmi ni rijeci,o autoru neistine"koja je nedavno lansirana preko ove poznate Veb stanice u to smo se sigurno uvjerili.

Da podsjetimo nase citaoce na kratak sadrzaj pomenute pjesme. Ibro se ljuti sto ga nadlezni organi u Opstini, prije svega Savjet i rukovodstvo Bosnjacke stranke nisu svojevremeno poslusali da se za direktora Centra za kulturu u Plavu bira lice strucno za takvu vrstu poslova na cemu je on ,inace,insistirao/lice nije imenovao!/ Kaze da je nevoljno glasao za gospodina Adema Dzurlica, ali mu po volj nije takodje novoizabrani direktor,gospodin Ferid Sarkinovic. Znam Ibra kao smirenog i promisljenog covjeka, ali sam bio iznenadjen kada za Adema Dzurlica kao i za Ferida Sarkinovica upotrebljava pezorativna uporedjena.Za prvog onako "sa visine"kaze da je "sumar", drugi "dolazi iz pilane". Namece se spontano pitane: da li su takve kvalifikacije za njgove zavicajce,poznanike,pa i ,u dosta slucajeva ,radne kolege ,neka vrsta ljutnje,protesta ,odnosno da li je to nezadovoljstvo predstavljalo njegovu skrivenu, unutarnju nadu, neostvarenu, da ga "Neko", bilo Savjet, ili politicko vocstvo Opstine, prije evidentiranja potencijalnih kandidata "od prve i od prije", nije priupitalo: "Hoces li se ti,Ibro, prihvatiti funkcije direktora Centra za kulturu?". Ibro u svom komentaru doduse obrazlaze da je nakon penzionisanja mogao biti izabran za rukovodioca Centra jer je imao vecinu u Savjetu. Uz to naklonost je mogla doci od njegovog sestrica, poslanika, gospodina Kemala Purisica.

Kada analiziramo Ibrovo ponasanje u konkretnom slucaju sklon sam zakljucku kako on, ako se tako moze reci, upada u svojevrstan "sukob interesa",u zacarani krug. S jedne strane pise pjesmu kojom,kako sam vec gore rekao "sa visine" blati i jednog i drugog direktora, onog bivseg, kao i ovog novog, sto ukazuje da je on, u krajnjoj istanci poodavno vidio sebe na tom polozaju.Ibro ocigledno nije u stanju da iskreno kaze sta je u ovoj, kao i u ranijim situacijama bio njegov pravi krajnji interes. Taj "cirkulus virsiozus", ta vrtnja u zacaranom krugu, u koju sada Ibro upada, uvlaci ga u skrivenu, jednu verziju neprezaljenog kajanja. Ako bi se izmedju redova trazio smisao njegovog odgovora kriticarima koji ga uporno napadaju, sigurno bi se moglo reci da on,pomalo nadmeno istice sebe podcjenjujuci svoje oponente, pa i one koji legitimno oponasaju politicke,upravne i druge funkcije u Opstini i Republici/primjer: Dzekson, neki poslanici i dr./ Takodje nije nikako fer da se omalovazavaju gospoda Adem i Ferid, nasi zavicajci, istaknuti intelektualci i dokazani drustveno-politicki aktivisti Plavske opstine.

Licno mene cudi kada Ibro kaze da gaji simpatije za vocstvo Pokreta za promjene. Oni koji permanentno blate nezavisnu, demokratsku i multinacionalnu Crnu Goru i nastoje da je unutra i vani prikazu u najgorem svjetlu, da je potru,da zaustave njen nezaustavivi hod prema evropskim i evroatlanskim savezima,po meni,nisu nikako dobronamjerni, ne zasluzuju naklon. Racunam da tako misli ogromna vecina gradjana Plavske opstine.
Ibro je dugo godina bio na istaknutim funkcijama u SK, SSRN i drugim drustveno-politickim organizacijama. U osnovi njhovog programa bazirane su socilal demokratske ideje. Za mene je malo cudno, ako mi bude dozvoljeno da to primijetim, da se te ideje koje su ga nosile kroz cio radni vijek napuste/tako mu se bar spocitava od strane njegovih oponenata/. Molio bih da se ovo shvati u dobroj namjeri, jer svaka individua je "gospodar svoje sudbine", pa je izlisno ukazivati na bilo cije ponasanje..

Mali gradic Plav,u ovim dugim zimskim danima, pronalazi teme za prekracivanje vremena. Mozda je tako zanimljivije, interesantnije, ko zna?. No, karavani idu dalje do nove dogodovstine.
S postovanjem,Becir Sahmanovic, Stockholm

GUSINJE-PLAV PRESS - PLAVSKOGUSINJSKI CNN
 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com