www.Gusinje-Plav.com
Validna argumentacija g.Pjetrovica
Pise: Becir-Beco/Dzemov/ Sahmanovic - Svedska
Vec je sasvim jasno da kolumna gospodina Pjetrovica "Za izmisljotinu dokazi nisu potrenbi ali je potreban dokaz izmisljotinu pobiti", objavljenu na ovom nasem VEB sajtu 2.04.2010 godine izaziva ogromno interesovanje i sto je najvaznije,apsolutno prihvacanje od velikog broja nasih zavicajaca. Nekoliko bitnih postavki Pjetrovica odnose prevagu nad stavovima postovanog gospodina Avda Metjahica.

Prvo
Kao dokaz o necijoj samobitnosti i porijeklu ne mogu se koristiti snimci sa nekog vasara ili ulice u Novom Pazaru i sl. nasto se Metjahic poziva. Da podsjetim, ni jedan sud ne uzima kao validan dokaz TV snimke, kasete i slicna audio-vizuelna sredstva, jer mogu biti montirani, namjesteni i sl.

Drugo
Za mene je DNH -haplogrupe, veoma jak dokaz da smo mi Plavljani i Gusinjani -Bosnjaci. To je prvi put, koliko ja znam, da neko ko se bavi ovom problematikom, iznese "jake" podatke, koje treba staviti na prvo mjesto.

Trece
Moze se pouzdano reci da su Plavljani i Gusinjani bar 70% ilirskog porijekla. Ali, to g.Metjahicu, uopste ne znaci da su oni Sciptari-Albanci. Ilirskog porijekla ima daleko vise nacija nego sto su Albanci - da pomenemo neke od njih- Grci, Hrvati, dobrim dijelom Crnogorci itd. Albanska populacija "od prije" nije bila toliko velika da bi mogla da nametne svoja obiljezja drugima/jezik, nosnja, zastava i dr./ Pjetrovic daje nedvojbene dokaze da su Albanci mogli uzeti kapu, caksire, zastavu od drugih, mnogo mocnijih naroda.

Cetvrto
Sasvim je jasno da su nasi ljudi iz Plava i Gusinja imali zajednicku granicu i da su se oslanjali jedni na druge da bi sacuvali svoj "vatan". Dosta njih je nosilo culah, naucili su albanski govor kroz prijateljstvo, trgovinu, zajednicku odbranu i sl. Ali,ta kapa, caksire ne daju pravo nikome da tako olako nase zavicajce proglasi Sciptarima. Druga je stvar sto su pojedinci za sebe govorili ili sada govore, da su Siptari, odnosno da njihova djeca pripadaju toj naciji. Ni to nije nikakav dokaz za vase tvrdnje g.Metjahicu.

Peto
Bavio sam se porijeklom naseg plemena. Moze se uzeti pouzdano da su Sahmanovici porijeklom sa Zatrijebca-Kucka krajina. Zapise su ostavili dr Mustafa Memic, Marko Miljanov, prof. Andrijasevic i dr. Koliko ja mogu zakljuciti nase pravo prezime je Sahman /a ne Sahmani,kako se inace siptarska prezimena zavrsavaju samoglasnikom "i"/. U Plavu i Gusinju i sada imate prezimena Medunjanin /a ne Medunjani/, Hot /a ne Hoti/, Laban /a ne Labani/. Da se radi o siptarskim prezimenima onda bi se sva ona zavrsavala vokalom "i",kako je to slucaj, u Albaniji.
U selu Lozna, blizu Berana, zivi, koliko ja znam, preko 50-tak porodica koje nose isto prezime-Sahman. Kako je doslo da se nase prezime predjene u "ovic", ili "ic", mislim da je jasno. "Zla raska struja" o kojoj iscrpno pise znameniti knjizevnik, g.Jevrem Brkovic, u svojim romanima "Ljubavnik Duklje","Monigreni" i dr.govori o ekspanziji ideja iznesenih u "Narcetaniju" od Garasanina sve do najnovije istorije. Poodavno je ovaj nastavak bio pozelan, jer su na ostala prezimena bez "ic" mocnici "poprijeko" gledali. Znate kako je ta ideologija "velikih" zavrsena. Da vas na to ne podsjecamo,zaista nema potrebe.

Svi su nasi preci: otac Dzemo, njegov otac Jupo, Jupov otac Halit, Halitov otac Becir, Becirov otac Agan govorili "naski", tj. bosnjacki. Sasvim sigurno neki od njih su znali sciptarski jezik i to im je cesto pomoglo da odbrane sebe od vanjskog nasrtaja, odnosno da komuniciraju na obostrano zadovoljstvo. A i nase majke su,da vas podsjetim, uvazeni Metjahicu,kad bi mi kao djeca zapoceli kavgu ili odbili poslusanost znale uzviknuti "Pretvori,cujes li me, zborim ti bosnjacki". Tako je to bilo,vjeruj mi,Avdo!

S postovanjem,Becir-Beco/Dzemov/Sahmanovic-Svedska
Stockholm, 3. april 2010

GUSINJE-PLAV PRESS - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com