www.Gusinje-Plav.com


Sevap !

Autor: Zufer S. Bektesevic ( Sweden )
Ovu moju istinitu pricu ce mnogi mozda pogresno shvatiti, kritikovat ili oceniti kao dobro namjernu i poucnu za ostale koji budu citali, kao i za mene samog. U pitanju je Hadj. Sada vam nudim samo ukratko : Sta je Hadj? Hadždž (tur. iz arap., mn. hadževi) je namjera i putovanje (hodocašce) u Meku s ciljem obavljanja odredjenih obreda (posjeta Kaabi), u odredjeno vrijeme (u posljednjem mjesecu hidžretske godine ) i pod odredjenim uvjetima. Muslimani vjeruju da Allah nalaže da je Hram (Kaabu) dužan hodocastiti svatko tko je u mogucnosti, osobno ili preko zamjenika (bedel).Islam se temelji na pet stvari (prakticne dužnosti islama): svjedocenju da nema Boga osim Allaha i da je Muhamed Allahov Poslanik, obavljanju namaza, davanju zekata, postu mjeseca ramazana i obavljaju hadža. Sam put zove se hadžiluk, a hodocasnik hadžija.

Moja majka je izrazila zelju da ide na hadz ali ne licno vec preko zamjenika (bedel). Licno nisam bio za taj vid hadza. Kao povod protivljenju je bio sledeci i ako nisam licno ucestvovao u nekoj novcanoj pomoci. Kazem ja svojoj majki – beglerki, bolje bih bilo da taj novac koji si namjenila da preko drugog, koji ide za tebe na hadz da kupis najmanje tri, cetiri krave i podjelis onim familijama koji su loseg materijalnog polozaja i onim familijama u Bosni, koje su ostale bez svog domacina i dijeci jetimcatima, kao sto sam ja ostao bez svog oca. Do danasnjeg dana ja tu osobu nisam jos vidjeo. Kao hediju sam dobio neki dzepni sat proizveden u Chinu i na poledzenoj strani je utisnuta Meka, na baterije je sat. Hvala mu,ili bolje receno mojoj majci i taj sat sam poklonio njenom najmladzem bratu.

Uvjek i uvjek sam bio takvog ubedzenja da nema veceg sevapa neko pomoci drugome.Secam se svog rahmetlije dzeda , koji nam je govorio da nikad ne jedemo na ulici .Kad sam ga upitao :Zasto? Odgovor je glasio mozda druga dijeca su gladna a kuci nemaju sta jesti.Sada cu vam jos nesto ponuditi .Ja mozda nisam u pravu ona je na istini ,moja hala Iljka je bila na hadz sa sinom Mithatom .Moja hala je rodzena u Visnjevo, vjerovali ili ne, ona ima desetoro dijece od toga devet cerki i jednog sina.Ona kaze sine Zufer treba da cuvas svoje stvari da ti ne ”dobiju noge” .Ona je na istini, ja na laz.Ujedno znam par njih koji su bili na hadz , a zivjeli na socijali – pomoc drzave u kojoj zive , a oni na hadz ”?”.Cinime sretnim da je moja primjedba bila na mjestu ” ?” i zato vam nudim : Jednu predivnu prici iz knjige: Ne tuguj od Aid el- Karni na strani 109;110:111;112 , naziv price je :

”Sve dok cinis dobro ljudima , ne tuguj ” .

Ibn Mubarek.

Za ovog velikog covjeka prenosi se daje za vrijeme putovanja na hadž karavanom vidio neku ženu kako uzima mrtvog gavrana sa smetljišta. Poslao je jednog mladica da ispita tu situacijui. On mu se vratio prenoseci rijeci žene koja je kazala: "Nemamo šta jesti vec tri dana, tako da kupimo sve na što naidemo." Nakon ovih rijeci suze su mu potekle niz obraze. Naredio je da se sve iz karavana podijeli tom selu, te se vratio s puta ne obavivši hadž te godine. Nakon toga u snu je cuo glas: "Neka ti je hadž blagoslovljen, ibadeti primljeni i grijesi oprošteni."

Pjesnik je kazao :

Koliko god vremena protekne,
Dobro vjecno ostaje.

Zato vas pitam : Sta je vece djelo Sevap ili Hadz ?
Hvala !

Uskoro je Ramazan!

Ramazan je deveti mjesec muslimanskog kalendara. To je mjesec posta, što znaci suzdržavanje od jela i pica, seksualnog odnosa, loših rijeci i ponašanja i ostalih stvari zabranjenih u Islamu. Posti se od sabah (zore ) pa sve do zalaska sunca.(Sufur – Iftar )
Postovane i uvazene sestre i braco u Islamu, ja Vam zelim da mjesec Ramazan iskoristite cineci dobra djela i uzivajte u tom svijetlu . Amin ! Svim ostalim, koji ovaj mjesec iz ovih ili onih razloga ne poste zelimo sve najljepse u zivotu . Amin!

Ramazan Mubarek! Zeli vam Zufer S. Bektesevic uz dobre zelje pridruzuje se i glavni urednik stranice - www.gusinje-plav.com .

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com