www.Gusinje-Plav.com


Pravac ?

Autor: Zufer S. Bektesevic ( Sweden )
Zahvaljujuci ovoj kutiji i ovoj predivnoj stranici: www.gusinje-plav.com uvjek dobijem inspiraciju da napisem nesto sto me cini srecnim – pisem za svoju dusu i nazalost ima vise filozofskog- satiricnog u odnosu na tehniku. Zato jer imam vise vrijemena u odnosu na proslo vrijeme, kada su nekako bila lijepsa vrijemena u odnosu na danasnje vrijeme. Danas i samo danas, neka svadza i što bih nasi stari reklji : ” ušla rota u kucu ” a bogami i u nama.
I tako sam mozda malo slobodniji u odnosu na prosla lijepa bivaktilje vrijemena. Kako rijece moj zemljak - nejsi, jedan predivan biser, ali u mojoj verziji: I onaj koji nas je mirio otisao na nadole. Ovde moja malenkost misli na : The East Caribbean dollar, jer radi njega nemamo ni dijecu, ni zenu, ni porodicu, ni rodbinu ” cas izuzecima - njima veliko Aferim ”Ja bi dodao, otisao u pogresnom pravcu, i to opet pravac u svemu kriv - vertiklano nadole – pao dollar. Namece se jedno logicno pitanje : Sta je pravac? Pravac - osnovni pojam propale politike ili dobre geometrije Pravac može biti u horizontalnom, vertikalnom ili kosom položaju. Jer ako uzmes vertikalno nagore, eto te u svemiru ? ili ?, ako uzmes sjeverno eto me Stockholm kod zemljaka Beca, ako uzmes jug eto me u Carigradu, kod brata Turcina, zapad i istok me ne interesuju, tamo su ( $ ili Ą sve otislo nadole).

Idi mi doci.

A sada da se zadrzim na mog zemljaka, prije nego vas pustim da divanite ne u ovoj prici.
Nudim vam jednu moju veselu pricu . Znam mu ime i prezime HM ( otkricu mi indentitet i u Hag otkriju ime i prezime zasticenog svjedoka, zasto da ja ne otkrijem ime mog zemljaka, nije glavni svjedok, vec glavni akter moje price ) Hashim Mulla i z Drenice, selo Krushevc, opcina Srbica, odluci da putuje za Zagreb. I pravac na Mitrovicu, jer tamo ima pruga i veljika zeljeznicka stanica. Dosao Hashim na zeljeznicka stanica i na šalter i kaze onaj sto radi u unutra kao u kavez: O gospodin! Hocu kartu ”idi mi doci ” pravac Zagreb?
Druze mi te karte nemamo. Dobro drugar. Koje karte imate za pravac Zagreb? Onaj drugar iz saltera kaze : Imate u jedan pravac i povratnu .Dobro drugar.Kazi ti meni : Sta znaci jedan pravac i povratna ? Jedan pravac vam je da idete: Kos Mitrovica – Zagreb , a povratna da idete i vratite se .Pa taj karta hocu moj drugar ” idi mi doci ”.
Dosao Hashim u Zagreb i šeta u ulica Ilica, i kukala mu Hashimovica , oko konja sa drugarom Tafil Trandafil .Ah sto sam pravo zafrknuo onaj na zeljeznicka stanica, misljim da se zove Vuk, ali malo lici na Sloba . Po qysh bre (Kako) Hashim ? Ja mu trazio karta ” idi mi doci ma matrak” da mu docem. Nikad dok Kosovo ne bude : Pavarësia e Kosovës - nezavisna.
Zato moji zemljaci – posebno Gusinjani, vi nemate zeleznicu u vas grad, tako sanse su vam mikronske da dobijete , ako nista bar ” malju opstinu ” .Moj HM dobi drzavu i sad moze da se vrati u svoj domovinu, i da uzme samo jedna karta u jedan pravac.

Business class.

Yes! smijesno , ali moja slatka dosla nam u gosti evo skoro 66 dana i 6 satih, sada ce 7 sati moram se lomiti i stavit joj Cappuccino sa kajmakom iz Visnjeva - ”Ah jadi moji ” ne mice iz kuce. I ako imam kucu na tri sprata , ona zauzela ceo treci sprat, od 120 m˛ + terasa 60 m˛.Nije meni sto je dosla, vec sto je uzela kartu u jednom pravcu , a ovu u drugom pravcu moram ja da platim. Dosla druga autobusom na sprat .a sad hoce avionom ”Boeing 737 i vjerovali ili ne : Business class. Kaze ” slatko - slana” da ne vidi nista u letu kad se vozi u Economy class. ” Pukni muko od jada ”. Eh moj Visnjevo kako ces sad , kad je budzet kuce pao na nulu ” ± 0” Jer sam hteo sa ovom crkavicom koju sam šparao skoro 6 godina da napravim veliki bazen ispred mog: ”Flower garden”

Toliko sam vam, dakle hteo napisati o pravcu. Jest , ali da ne zaboravim da jos jednom izricno naglasim: sve sto je ovde napisano odnosi se samo na pravcu putovanja izmedzu HM i slatko - slane i mene samog .
Slatko - slana - Business class .
HM pravac nezavisna drzava - First class
A jado moj Visnjevo - Drink Troughs class .

The end!


WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com