www.Gusinje-Plav.com


OSKRNAVLJENA SPOMEN PLOCA PALIM ZRTVAMA FASISTICKOG TERORA U GUSINJU

Pise: Hamo Mulic ( Gusinje)
Spomen ploce i ostali znameniti zapisi na poginule borce, koji su položili svoje zivote boreci se protiv fasizma i domacih izdajnika, ne samo u Gusinju nego sirom bivse Jugoslavije su vjecni kapital i bogastvo istorije za citavo drustvo kome ono pripada. Nazalost nova demokratija omoguci ozivljavanje nacionalizma koji vodi u fasizam i prijetnja cjelokupnom drustvu.
Nedavno su odrzani lokalni izbori u Crnoj Gori pa i u Gusinju i Plavu. Izvjesne politicke partije otisle su stranputicom, svojim nasilnickim, nekulturnim ponašanjem, bahato nosili strane zastave i transparente, fakticki palili fitilj medju svojim sugradjanima. Jedan od mnogih ekcesa je i taj, sto ne samo da su nasrnuli na zive, nego oskrnjavise spomen obiležje svojih predaka, koji su hrabro i slavno položili svoje zivote za slobodu prije vise od 65 godina (kliknite na sliku u uglu). Racunalo se da je nacionalizam mrtav. Ovakvu bruku su ucinili nacionalisti «sebi u korist», a svima mrtvim i zivima casnim i postenim Gusinjanima i Plavljanima na stetu i zalost.

Ova zemlja Crna Gora je ista kao i prije, samo sto je postala samostalna u svojim granicama sa svim atributima drzavnosti. Svi su je voljeli, postovali i bili njeni a zasto ne danas. Kome ona ne valja neka se seli sam dje hoce, Turska, USA, Bosna... Kao prije tako i danas, duznost je svih gradjana da postuju njene zakone i obiljezja. Negiranje toga je nemoralno, nezakonito i kaznjivo. Isticanje zastave drugih zemalja prilikom diplomatskih posjeta a ne zastavu Crne Gore, je uvreda i ponizenje svoje zemlje i citavog njenog naroda. Zaista je drsko i nesvatljivo, narocito od izvjesnih koji "prestavljaju svoj narod".

13 jula, na dan drzavnosti Crne Gore prvoborci iz Gusinja su simbolicki polozili cvijece na spomen plocu koja se nalazi na zgradi Mjesne zajednice ( na kojoj nije bila istaknuta drzavna zastava) i odali postu svojim poginulim, ali ih je docekao broj 6, ispisan zutim flomasterom preko cijele ploce, VELIKA UVREDA. To je broj Bosnjacke stranke pod kojim se glasala na upravo zavrsenim lokalnim izborima. Na promociji na dan pred glasanja, demostrativno su krsili sve pred sobom noseci zastave i transparente drugih pijateta, koje se nikada nijesu vidjale u ovim krajevima. Raspirujuci mrznju, netrpeljivost i nacionalizam, koji je plod crnih ruku koje su medju njima.

Na dan Drzavnosti sirom Crne Gore, polagani su vijenci na svim spomenicima i u svim mjestima palim borcima. Jedan od tih vecih manifestacija se odrzao na partizanskom groblju u mjestu Podbiscu kraj Mojkovca, polaganjem vijenaca, isticana zastave bivse Jugoslavije i zastava Komunista. Visoki politicki i drzavni funkcioneri evocirali revolucionarnu hrabrost palih boraca i odavanje pocasti. Na drzavnom nivou u Podgoricu je na velikoj svecanosti uz prisustvo stranih diplomata ispaljena paljba iz dest topova. U Gusinju je pucala paljba jedni protiv drugih, režeci podmuklim pogledima i uvredama, grupisuci se u sekte, iduci u korist onima koji ih edukuju. Zalosno !!!!!!
HAMO MULIC, Gusinje 15 jula 2010g

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com