www.Gusinje-Plav.com


- Za izmisljotinu dokazi nisu potrebni, ali je potreban dokaz izmisljotinu pobiti -

Autor teksta: Pjetrovic Z. Šeki (SAD)
Pokusat cu, da kroz argumentirani dijalog ilustriram neke povjesne dogadjaje onako kako su se zbili u davnoj i skorasnjoj proslosti. Tako da i manje upucenim ljudima u ovu oblast, docaram povjesni tok zbivanja, onako kako je ostalo zabiljezeno faktima danasnje povjesti i da ujedno ovim nacinom opravdam svoju kompetentnost u vodjenju dialoga ove vrste.

I ranije sam razmisljao o stavovima g. Metjahica, po pitanju nacije Plavo-Gusinjana i Bosnjaka Sandzaka uopste. Uz uvazavanje njegove strucnosti iz ove oblasti, g. Metjahic ostavlja dojam jednog ne principialnog prenosioca povjesnih zbivanja, a koje sam im'o prilike spoznati kroz citanje njegovih texstova na:"Bosnjacki Topraci","Bosnjacka Stranka" C.Gore i dr.

Ne dopustivo je kada neko svjesno ispreskace jedan niz historiskih cinjenica, kao sto g. Metjahic to cini kada je govori o Bosnjacima Plava, Gusinja i Sandzaka, a pritom se koristiti propagndistickim materijalom nekih pronacionalista i etno-homogenih bolesnih umova. U dokazivanju nacionalnog identiteta i nacionalne pripadnosti, mnogi Albanci koriste taj propagandisticki snimak u svrhu da prikazu Bosnjake, nacionalno kao "Albance". Ovime g. Metjahic dovodi u pitanje svoj kredibilitet i reputaciju koju uziva vjerujem kod mnogih Bosnjaka koji drze do argumentiranih povjesnih fakata po pitanju povjesnih i nacionalnih tokova.

Na cjenjenom i nada sve sirem auditoriumu poznatom i respektabilnom, elektronskom mediju www.Gusinje-Plav.com objavljen je texst sa malo ili nikako povjesnih argumenata i autenticnih dokaza, a koji su se ticali korijenskog porijekla Bosnjaka Plava i Gusinja. A prica bez dokaza jeste mit. Po mom slobodnom ubjedjenju, sto je dalje is'o s'dokazima kako smo Plavo, Gusinjani pretezno porjeklom Ilira, g. Metjahic se sve vise naginjao tezi kako smo mi Plavo-Gusinjani, nacionalno u bliskoj povjesti (bili) za mnoge smo jos i danas "Albanci" ? Kao dokaz prilaze nam filmski snimak koji datira jos iz 1902 g. na kojem se vide "stanovnici" Novog Pazara, kako nose "albanski" culjah ?!

G. Metjahic zna da gotovo SVI Albanci danas koriste taj filmski snimak da dokazu kako su Bosnjaci, Albanci i da je Sandzak teritorialno pripadao Albancima, a ne Bosnjakima?

Kakva pristrasnost i principialan paradoks, u jednostranom i propagandnom koristenju tog snimka kao izvora i nicim potvrdjenim povjesnim dokazom o tome kako smo mi Plavo-Gusinjani i Sandzaklije nacionaln "Albanci" ? Ovaj snimak sam, prije 2-3 godine prvi put vidio i niko ozbiljan taj snimak nemoze uzeti kao nekim dokazom. Ja sam taj snimak shvatio kao puku albansku propagandu. Na njemu se ne moze sa sigurnoscu reci o kojoj se lokaciji radi, da li je to N.Pazar ili nije? Da li su ljudi sa snimka uopste stanovnici N.Pazara ? Da li su to obicni trgovci, seljani u prolazu ili najamniki mozda ? Na jos mnogo pitanja bi se moralo odgovoriti prije nego se sa sigurnoscu bi moglo ustvrditi da je rijec o Albancima i da su oni u to doba bili stanovnici N.Pazara.

Narodna nosnja u opstem smislu je imala istorijsku ulogu i estetske kvalitete svog vremena. Obicno je igrala ulogu u dokazivanju samostalnosti i samobitnosti naroda. I pored ovih cinjenica, potlaceni/manji narodi su nerijetko pod prisilom ili pak u zelji za boljim socialnim standardom, prihvatali nosnju njihovih vladara. Tako imamo da je srpski narod i njihovi knjazevi i vodje njihove mahom su nosili tursku nosnju, a ostali su nacionalno Srbi do danasnjih dana. Albanci su isto tako, skinuli svoju nosnju i nosili turski fes i dolame i do danas ostali biti Albanci. Ovo je bio normalni proces za manjinske potlacene narode.

Ako cemo se dokazivati ko je ko samo po kapi? A zanemariti ostale standarde kojima se povjesnicari koriste u dokazivanju posotojanja jednog naroda kao sto su toponimi kraja gdje doticni narod zivi, jezik, obicaji, njihova tradicija, vjera, zastava, imena ljudi, rijeka i planina itd. onda, culjah povjesno nije albanska nego je grcka kapa. Radi povjesne korektnosti prilozit cu neke od dokaza o porjeklu culjaha, albanske nosnje, zastave isl. Vidjet ce mo da, pored culjaha i ostali djelovi albanske nosnje su preuzeti od drugih naroda i civilizacija i da nosnja nije iskljucivo albanska.

           ćuljah               je                  grčka                                                    kapa.
                               
          Odysseus                                 Ahil previja Petrokla                            Odysseus

Odisej je jedan od dvanaest staro grckih bogova. Na glavi nosi ćuljah, i on nije Albanac. I licno gospon Ahil (Ahilova peta) dok previja Petrokla, na glavu mu culjah. Ni on nije Albanac. Rijec je o Helenima, ciji potomci su danasnji "Grci", a Iliri su mladji od Helena i grcke civilizacije.

               
Ni ovi sto nose svojevrsni culjah 100 % nisu Albanci


               
???????? c?????? boj???a 1810 ?.            Srpski vojnik iz 1810 g.
Ni ovaj srpski vojnik sto nosi crveni ćuljah na glavi nije Albanac.


Zavlada Rimsko Carstvo, Rimljani poraze Ilire i kao potlacen narod, budu nasilno pokrsteni i silom postaju katolici. Posto su Rimljani zavladali Ilirima, Iliri pocnu nositi culjah od Rimljana, a Rimljani su predhodno preuzeli culjah od Grka. Iz gore prilozenih slika jasno se vidi grcki, helenski Odissey kako nosi culjah, a Heleni su pra "grcki" narod i starija su civilizacija od Ilira. Ovo je dokaz da culjah nije albanskog porijekla, nego je grcka kapa i da su je Rimljani prenijeli Ilirima/Albancima. Cak je i srpska vojska nosila crveni culjah jer je bila grcka, a ne albanska kapa. Da ne ulazim u detalje od koga su Grci preuzeli culjah, mozda nekom drugom prilikom.

Albanci su prisvojili sebi grcki culjah i oni nisu Grci, a Gusinjani i Plavljani i Bosnjaci Sandzaka su "Albanci" jer nosismo culjah, kakava podvala i apsurd ?!

Idemo dalje, da vidimo caksire albanske, pa zastavu albansku, pa muziku, instrumente isl.


Č e r k e z i u Poljsku - tradicionalna nosnja. Ni oni nisu Albanci i ako nose "albanske čaksire"                          
Gari - Makedonija                                   Mijaci - Makedonija                                Mijaci - Muska nosnja


Iz ovih slika, vidi se da bijele suknene,"albanske" caksire nijesu jedinstveno albanske. Nose ih Makedonci u zapadnoj Makedoniji (Mijaci), zatim nose se u istocnoj i jugoistocnoj Srbiji(Pirot), Bugarskoj itd. Knjaz Milos je nosio turski fes i tursku (bosnjacku) nosnju i nije postao Turcin ?


"Teshkoto", ovi nisu Albanci i ako nose "albanske" caksire i nose srbijanske opanke, i ne nose culjah. Igraju makedonsku igru koja je jedinstvena jos samo Bugarima i Albancima.


Dok drugi narod nosi čuljah i čaksire oni nisu Albanci, zato jer čuljah i čaksiri originalno nisu albanska nego su grcko, makedonsko, bugarska nosnja. U Vranje, jos i danas u nekim djelovima Juzne Srbije, dimije i turski fes su postali tradicionalna nosnja Srba i nisu postali Turci, nego su nastavili biti Srbi. Iz ovog proizilazi da mi, Plavo-Gusinjani nemozemo biti Albanci samo zato jer su nasi stari nosili culjah. Kasnije ce te jos vidjeti, kako su Albanci nosili tursku nosnju i skinuli su albanske caksire i culjah i nisu postali Turci, nego su ostali Albanci.

Mozda zato sto smo vecina Plavo-gusinjana porijekla Iliri? Po nekima, to je ono sto nas cini "Albancima". Hajde da i to vidimo. C.gorci, Srbi, Dalmatinci idr. koji su isto tako ilirskog porjekla nacionalno nisu Albanci ?! Zasto se onda samo nama, Plavo-Gusinima potura neistina kako smo nacionalno Albanci" zato jer smo ilirskog porjekla ? Dok drugi narodi i ako imaju isto ilirsko porijeklo nisu Albanci, nego su nacionalno Srbi ili C.Gorci ?!

Evo nekih C.Goraca, albanskih plemena. Vasojevici ( Vaso), Bjelopavlici(Palabardha), Hoti, Gruda,Kuqi su bili deo albanskog plemena. Podjelom crkve na Vizantijsku i Rimsku, jedan dio (C.Gorci) je ostao na Vizantijsku stranu dok drugi dio je presao na rimskoj. Gotovo svaki Albanac zna ovu istoriju, Boga mi znamo ju i mi Bosnjaki. Edith Durham u knjizi prikazuju slike nekih Vasojevica u albanskoj nosnji, a nisu Albanci ? Prof. Milan Popovic priznaje da pripada plemenu Kuqi koji je objavio knjigu: "The tribe of Kuqi in folk stories and songs". link: LITERATURE IN MONTENEGRO presente by MonteNet

C.Gorsko pleme Vasojevici su od ilirskog plemena Klimenta. Prema nekim ranijim tvrdnjama Karadzic i Milosevic vode ilirsko porijeklo od Klimenta i nisu Albanci nego su C.Gorci. Na drugoj strani srpska kraljevska dinastija Karadjordjevic, tacnije srpski Kralj Petar Karadjordjevic je ilirskog porijekla i nije Albanac nego je nacionalno Srbin. Ovo je jos jedan u nizu dokaza kako je rijec o paradoksu, tvrditi za Gusinjane, Plavljane i Sandzaklije da su Albanci zato jer smo ilirskog porijekla dok Srbi, C.Gorci, Dalmatinci, oni nisu Albanci i ako su i oni ilirskog porijekla.

Negiraju nam jos i jezik pa kazu da se u Gusinje nikada nije pricao bosnjacki jezik?!

U knjizi, "Kamus-ul alam" (1889-1898) prva enciklopedija u Turskoj u Peckom glasniku poznati, albanski knjizevnik Sami Frashri pise da u tom (Skadarskom) sandzaku je vecim djelom albanska populacija. Ali se samo u Gusinje i Berane govori slavenskim (bosnjackim) jezikom, i znaju albanski jezik. Evo na albanskom: Ndėrkohė, te “Kamus-ul alam” (1889-1898), enciklopedia e parė nė Turqi, nė zėrin Pejė, Sami Frashėri shkruan se nė kėtė sanxhak “nė pėrgjithėsi popullsia ėshtė shqiptare. Vetėm njė pjesė e popullsisė sė kazave tė Gucisė e Beranės flasin sllavisht, por dinė edhe shqip dhe nuk dallohen nga shqiptarėt pėr nga doket e zakonet”.

Nosnju "turski" fes i "gace turske" kako provokativno g. Metjahic okarakterisa bosnjacku narodnu nosnju i kaze da ona nikad nije bila nasa nosnja ?


Bosnjaci ce uvijek s'ponosom nositi svoju bosnjacku nosnju, a gace nek' Kraljevi nosu !Kralj Nikola na Cetinju, 1910 u "turske gace"

Parafraziram g. Metjahica: Plavo-Gusinjani su originalno nosili "albansku" nosnju! Prilozi nam kakav vjerodostojan dokaz od onog snimka da su P/G. nosili "albansku" nosnju i da ih je to cinjelo "Albancima" ? Da ponovim, "albanska" nosnja nije nikakav dokaz da smo Albanci.

                              

Ovo su Albanci u tursku nosnju, nisu Turci. Na osnovu cega onda Bosnjaci Plava, Gusinja i Sandzaka su "Albanci", a Albanci nisu Turci i ako nose tursku nosnju ?!


"Fustonelash", ovo je albanska nosnja koja je i danas u upotrebi. Originalno, nosnja je 100 % grcka. Zasto onda Albanci nisu GRCi ? A Plavogusinjani su "Albanci" jer nosise culjah ?!


"Fustonelash" i u Sarajevo na Bascarsiji. Jel' i Sarajevo albansko po uzoru snimka iz 1902 g. u Novom Pazaru ili su i ovo samo hambali, najamniki ili obicni prolaznici?

Mnogi Plavo-Gusinjani su nosili culjah poradi lakse i bolje trgovine s' Albancima u Skadar. Bilo je i onih Plavogusinjana koji su se smatrali Albancima, ali je vecina Plavo Gusinjana nosilo culjah i caksire pored ostalog iz razloga jer kapitulacijom Turaka, Bosnjaci su ostali u katiljske ruke i nisu htjeli putem nosnje izjednaciti se sa C.Gorcima. U prilog ovoj tvrdnji neka posluzi pokrstavanje Bosnjaka iz 1912 g. kada su nasi stari glave gubili, a da nisu htjeli staviti c.gorsku kapu (shishak) na glavu.Vizantiski grb        C.Gore grb    Srpsko Albanski   Albanski gtb   Ruski grb      Srpski grb       Vizantijska zastava


Ovo je povjesni dokaz porijeklo, zastave dvoglavog orla. Vizantiska (Grcka) zastava je uzor svim zastavama i albanskoj zastavi. Dvoglavi orao je simbol Bizantiske nadmocnosti i imaju ga C.Gora Srbija, Albanija Rusi, itd.

Pogledajte albansku zastavu, dobro je pogledajte. Nije ovo nikakva slucajnost, da je albanska zastava nastala po uzoru bizantiske nadmocnosti i ima istu vizantisku simboliku, dvoglavog orla.

Unazad nekoliko stotine godina, prouzjahalo je i pretopilo se vise naroda. Po nekim arheoloskim nalazima, podrucje Albanije, Kosova, Juzne Srbije, Makedonije bilo je mjesto gdje su se preklapali Iliri, Tracani i mnogi znani i neznani narodi koji su zivjeli pod grckim utjecajem sve dok se nisu Rimljani pojavili i nasilu romanizirali ljude. Dolaze Slaveni, Bugari, a i Turci Boga mi siju svoje sjeme ... No, Turci k'o Turci nebi bili Turci da nisu zarili duboko 500 godisnje ralo povjesti i pokorili zemlje pagansko krstaske vjere: Ilire, Slavene, Grke i ostale evro-balkanske naroda!

E dos'o je efendi Sultan Mehmed Fatih II, El - Fatih, Osvajac. Maj - 1453 osvaja Konstantinopol i sucur Allahu pokori Vizantiju i njeno carstvo. Osvoji sve zemlje onih dvoglavih orlova i vratio ih u vjeru Islam.


Sultan Fatih II enters Constantinople with his army ?????????? ?????? ???????? ??????????? ???

Vidite zastave dvoglavih orlova, ovo nisu Albanci


Negirati tradiciju Bosnjaka, Plava, Gusinja i Sandzaka, negirati nase obicaje, povjest, jezik, knjizevno stvaralastvo Bosnjaka, jeste negiranje nas kao narod. Odakle onda povjesni Bosnjaci tog vremena: Ali-pasa Sabanagic, pljevaljski muftija Mehmeda ef. Semsekadic, a koji je na noge podigao odrede Bosnjaka iz Sandzaka i Istocne Bosne. Avgusta 1878 ulazi u Sarajevo, brani Bosnu od Austrougara i da ne nabrajam ostale povjesne Bosnjake ovih krajeva.
Gdje isceznuse Bosnjaci iz Osmanskog Carstva ? Ako se zna da nas je bilo u ove krajeve u vrijeme i poslije Osmanlija. Nikuda nismo iscezli, oduvijek smo postojali, bili i ostat ce mo postojati dok je zato vijeka. Jedan od najboljih povjesnih primjera plavogusinjskih Bosnjaka da smo postojali jeste junastvo Ali-pase Sabanagica, njegovog djeda Djul-bega i ostalih nasih starija. Zasto, zbog cega nas onda Albanci negiraju ? To neznam.

Africka izreka glasi: " Mudrost ne stanuje samo u jednoj kuci " da vidimo i zasto ?

Po naucnim istrazivanjima prema genetckim studijama balkanskih haplogrupa (DNA) naucno se potvrdilo da - I2a - haplogrupa koja se vezuje za Ilire, je naj jace prisutna u Bosni pa u Hrvackoj, Srbiji i tek onda u Albaniji i da je procentualno najmanje zastupljena kod Albanaca Kosova, svega 13-15 % haplogrupe I2a, a potomci su Ilira. Prema tim istrazivanjima Bosnjaci imaju naj dominantniji procenat haplogrupe I2a, a veci je i od Albanaca u Albaniju i ovih na Kosovo.

Po mom licnom ubjedjenju Plavo-Gusinjani jesu Iliri, ali nas to ne cini Albancima i mirna Bosna! Mi se isto kao i Albanci po ocevoj lozi kacimo, a ne po majkinoj strani. Nasi ocevi su listom vjekovni Bosnjaki i mi smo nacionalno Bosnjaci, i nek' nasa bosnjacka opredeljenost bude postovana da bi smo se nastavili uzajamno postivati, a ne da nam nacionalno ime pisu malim pocetnim slovom i da nas negiraju.

Kroz nacionalnu osvjescenost, treba docarati svu odlucnost i nepokolebljivost u njegovanju nasih tradicija i vjerskom ocuvanju. Istrajati u vjerovanju u jednoga Boga i svog nacionalnog bica, a koje je usko vezano vjekovnim prisudstvom nasih starija na autohtonim prostorima nasih vjekovnih ognjista. Da bi smo to postigli neophodno je upoznati svoju povjest i proslost ostalih naroda i onda odrediti svoju buducnost kao sastavni dio naroda kojem pripadamo. Kroz takav jedan proces upoznavanja sebe, spoznat ce mo povjesne kukavicluke i cojstva drugih naroda. Mi se Bosnjaci, Plavo-Gusinjani kroz povjesnu prizmu gledano imamo cime ponijeti svojom obrazli povjescu, a da se nemamo rasta kititi tudjom .

Pjetrovic, S

GUSINJE-PLAV.COM ----- NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com