www.Gusinje-Plav.com
O dobrima !
Autor : Zufer S. Bektesevic (Visnjevo –Gusinje ) Sweden
Ovo kolumnu namjenjujem ovom dobrom covjeku koga licno i neznam, kao i njegovoj postovanoj familiji i ujedno njegovim uvazenim saradnicima, ove predivne stranice : www.gusinje-plav.com .
Velicina jednog covjeka ne meri se brojem, kao sto se velicina covjeka ne mjeri stasom. Njegova velicina je dobrota, kolicina inteligencije, ljubav prema kraju i vrline koje poseduje. Hvala mu ! Nijedan put posut ljiljanima ne vodi ka slavi,ali vi ste stekli i slavu, humanost i dobrocinstvo. Aferim! U to ime nudim im kao poklon, jednu predivnu pricu, kao i pouku za njihov humani rad i dobrocinstvo prema kraju svom i nasem narodu.


Boziji poslanik brine o siromasima . Kadija i imama Medzudin Abu Sulejman Davud ibi Muhamed ibi al-Hasan ibu Halil al-Halidi – neka mu se Alah smilije! – ispricao mi je ono sto sledi u okolini Hisi Kajf, u cetvrtak 22,rabiulevela 566.godine (3 XII 1170), a sve na osnovu necijeg kazivanja:Jednom neki starac zatrazi da bude primljen kod Hadze Buzurka!- neka mu se Alah smiluje! Kad je usao kod Hadze, ovaj vide da je rijec o postovanja dostojnom starcu prijatne spoljasnosti, pa ga upita : : Odakle dolazite starce? Iz daleka, odgovori ovaj. Treba li ti sto? - ponovo ga upita Hadze. Ja sam izaslanik Bozijeg poslanika – neka mu se Alah smiluje!- Melik sahu, glasio je starcev odgovor. Ma sta ti pricas starce?! Zacudi se hadze. Starac ostade uporan: Ako me pustis k njemu, predacu mu poruku, a ako ne, necu se maci odavde dok se s njime ne sastanem i ne izvrsim sto mi je nalozeno.

Hadze tada ode kod sultana i saopsti mu sta je starac rekao, a ovaj naredi da ga dovedu.Kad dodze pred sultana, starac me predade drvce za ciscenje zuba i cesalj, a zatim progovori: Imam mnogo zenske djece, a siromasan sam, pa nemama sredstava da ih opremim i udam. Svake se noci, stoga molim Uzvisenom Alahu da me snabde imetkom kojim bih opremio svoje kceri za udaju. Legoh tako jedne noci u petak, tog i tog mijeseca, svejednako moleci Alaha – neka je vazda slavljen! – da mi pomogne oko mojih cerkih. U snu ugledah Bozjeg poslanika – Bog mu se smilovao i spasao ga!- koji mi rece: Da li ti to molis Uzvisenog Alaha da te snabde imetkom koji bi opremio svoje kceri ? Da Bozji poslanice, odgovori mu, posle cega on nastavi: Idi kod tog i tog (tu izgovori ime Iz Melik-Sah, misleci na sultana) i reci mu : Bozji poslanik – Bog mu se smilovao i spasio ga! - porucuje ti da mu opremis moje kceri. Ja ga zatim upitah: Bozji poslanice, a ako od mene zatrazi neko znamenje kao dokaz, sta da mu kazem? Reci mu kao znamenje da ti je poznato kako on svake veceri, pred spavanje cita suru ”Tebareke” Kad sultan ovo cu uzviknu: Ovo je istinito znamenje, jer to ne zna niko sem Alaha Blagoslovenog i Uzvisenog. Moj vaspitac mi je jos davno naredio da upravo tu suru citam svake veceri pre spavanja, sto ja i cinim. Sultan zatim zapovedi da se starcu da sve sto je trazio za opremu svoji kcerih, bogato ga obdari i tek onda otpusti.

Vasa ljubav prema kraju i narodu tog kraja, bice jednog dana nagradzen za vasu dobrotu i humanost. Hvala Vam ! Nek Vam je srecan jubilej.
Hvala!


GUSINJE-PLAV PRESS - NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com