www.Gusinje-Plav.com
BOSNA KO JE TA, ŠTO JE TA DA PROSTIŠ (M. Dizdar)

Autor: Hamo Muljic
Imam namjeru da se dotaknem Bosne, Bogumila, Plava i Gusinja te našega porijekla. Istorija i sva zbivanja na prostoru Balkana su i dalje ogromna studija i gradivo, koje se ne može ovdje opisat. Pa imam namjeru da ukratko "udjem" u clanak g-dina Zufera Bekteševica pod imenom Korjeni, objavljen 3, decembra 2009godine. U kojem se on predstavlja svojem narodu kao da je pao sa Marsa. Otkriva novu istoriju Bosne i Hercegovine i kaže da smo mi Abordzini (najstariji njen narod), da pricamo isti jezik i pjevuckamo iste sevdaljinke, samo što ne kaže da jedemo sa istim kašikama. U ovom kratkom izlaganju, rekoh imam namjeru da mu dam malo predstavu o Bosni, Bogumilima i mom Muljica porijeklu.

Bosna je postala banovinom (1180-1377g) u savezu ostalih banovina pod Krunom Sv. Stjepana tj Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva, pagonskom prošlošcu do turskog osvajanja 1463 godine. U to doba padaju i dva najzanimljivija dogadjaja «Bogumilstvo» i «Crkva bosanska». Pregled istorije Bosne i Hercegovine od praistoriskih vremena do propasti bosanskog kraljevstva (naselja, grobnice, nakiti itd ). je jedno poglavlje. Drugo-Bosna i Hercegovina u anticko (Ilirsko doba), pa B i H u Rimsko doba. B i H u sukobu istocne i zapadne «civilizacije». B i H od pada Rimskog carstva, pa preko provale kojekakvih divljih plemena, kao što su bili; Avari, Huni, Goti, Gepidi, Longobardi, Sloveni i drugi. U vremenu jedanastog i dvanastog vijeka su se pojavili Bogumili, koji su bili neka vrsta krišcana, naseljeni pretežno u Busnu i preživjeli su sve do Turskog osvajanja. Izloženi izmeńu pravoslavlja i katolicke crkve, koje su i same ratovale meńu sobno. U to doba bile su tri vjere; Bogumilska, Katolicka i Pravoslavna. Vecina stanovništva slijedila je bogumilsku vjeru i ako joj je osnova bila krišcanska. Zvanicne crkve( katolicka i pravoslavna), proglasile su je krivom i nepodobnom vjerom i nazvale ju (Herezom). U nekim dokumentima su je zvali »Bosanska crkva» a njeni pripadnici su sebe nazivali; »Dobri Krišcani» ili Bogumili. Za vrijeme vladavine Turaka, dolazi do masovnog prelaska Bogumila u Islam i ako se to odvijalo bez prisile. Razlog tome je što su bogumili bili stolecima proganjani od evropske inkvizacije i kršcanskih vojski, kao i mlogi zajednicki elementi koji su bili prisutni u bogumilstvu i islamu, npr,(polumjesec i zvijezda, post, odbojnost prema kipovima i ikonama itd.).
To je bilo u uskoj vezi sa osnovama Kurhana, po kojem je nedopustivo da nekome silom nametnuti vjerska ubjedjenja. Zahvaljujuci takvoj toleranciji u Bosni se i dalje nastavio suživot pripadnika razlicitih vjerskih zajednica. Bogumilska( domaca), Islamska, Katolicka, Pravoslavna i Jevrejska. Istorija Bogumila je važan sastavni dio mozaika tragicne igre u i oko bivše Yugoslavije. Odmetnicki sveštenik Bogumil, koji je živjeo prije hiljadu godina, dobio je posebno mlogo pristalica u Bosni, gdje ta sekta preživjela do današnjih dana (pa izgleda i kod tebe Zufere Bekteševicu). One brutalnosti koje su Srbi i Hrvati usmjerili protiv muslimana na prostoru bivše Jugoslavije, je možda objašnjenje cinjenicom, da su ti muslimani potomci bogumila. No treba naglasit da na tlu bivše Jugoslavije, prvi poznati stanovnici bili su Iliri i Tracani, doseljeni pocetkom drugog milenijuma prije naše ere. Tracani su se raseljili na istocnom dijelu Srbije i Makedonije a Iliri na ostalim djelovima, pretežno uz Jadransku obalu i Albaniju. Bavili su se stocarstvom i ratarstvom. Pocetkom IV vijeka pr. n. ere, useljavali se Kelti iz sjeverne Italije. Osnovali su važno mjesto Sigindinum, koji je bio na mjestu Beograda. Takodje u IV vijeku pr. n. ere, useljavali su se Grci i to pretežno na jadranskoj obali i osnivali svoje naseobe na otoku Visu, koji se zvao Issa, te na otoku Korculi, i njihove naseobine su ogradjivali zidovima. Vremenom je došlo do borbe izmedju Grckih naseobina i Ilira, što su Iliri uništili sve što je grcko, osim Isse i Tragurima. Pojavom Rimljana usplahnulo je dosta toga, jer su rimljani zagospodarili. Njih je najviše privlacilo, srebro, zlato i metal. I u to doba Iliri su dobro organizovali plemenske saveze, koji su obuhvacali, Hercegovinu, Dalmaciju, Crnu Goru i Albaniju.
A pošto se naše Plav i Gusinje nalazi pored Albanije u Crnu Goru, moje mišljenje je; da je naš tadašnji narod, tj. kušundjedovi bili najvecim dijelom Iliri. Nakon toga, dolaskom Turaka budu konvertirani u tursku vjeru. Naš uvaženi profesor, Rizah Gruda, iznosi u svojim knjigama sa izvornim podacima iz Carigradske arhive, da smo mi skoro svi Ilirskog ili Turskog porijekla.
U zadnjih 100 godina oticala je nepresušna rijeka života iz Gusinja I plava za Tursku a ne za Bosnu. Npr.od Ibrahim-paše, ostala je u Gusinju jedna porodica Pašica (Mustajbeg i Dzeladin-bega Pašica). Redzepagici, kojih ima nekoliko hiljada, vode porijeklo od ove velike begovske porodice. Cekici doseljeni 1625 godine iz Hercegovine, je stara vlastelinska porodica iz doba Kulin-bana i Herceg Stjepana. Takodje su Ilirskog porijekla. On takodje piše, da su Muljici ilirskog porijekla iz Albanije. A tvoje Bekteševice ili neko drug pleme nijesam kompetentan prepovijedat, samo hocu da ti negeram, da nije smo mi od Bekteševica postali. Jer ti i ni jedan Bekteševic nije moj Amidza, nego rodjak, kako? U Gusinju davno iz Albanije, došao je jedan katolik po imenu djon sa tri sina, Muljom, Bekom i Ljekom. Mulja i Beka su primili Islam a Ljeka prelazi u pravoslavlje i od njega postaju Loncarevici, od Mulje Muljici a od Beke-Bekteševici. Naše prezime je; Muljic a ne Mulic, ali kao što se zatirao trag mlogim podacima, prilikom paljevine opštine u Gusinju i na druge nacine je posledica mlogim slucajevima. Mulja je imao sina Puplja, a on sina Redza a Redzo cetiri sina; Haka, Sejda, Saliha i Rama. Ja sam sin Ramov a moj se djeda zao; RedzPuplje, a njegov djed se zvao; Mulj-djon. Muljica (trbuhi) su, rahmetli Šabo i Suljo Nasov i Haljilj Seljimov u Gusinju a imamo i druge Muljice u Albaniji. Ovo je ukratko istina o mom plemenu i genezi našoj. Ja sam oženjen iz Zukovica, moje žene majka je iz Bekteševica. Kad sam ja nju oženio, ljutili su se i Muljici i Bekteševici, jer smo vezani kao rodjaci i to se puno gledalo. Tako na bilo koje vesejlje ili žalost, skupa su bili; Muljici, Bekteševici, Kobilici i Božo Loncarevic. To je istina o nama i dan danas. Velika je diskusija bila u vezi tvoje reportaže u kojoj si proizveo konfuziju i na samom pocetku preporucuješ ajet iz Kurhana, koji nema veze sa sadržajem texta.


Dalje trpaš Plavljane i Gusinjane u Bosnu i Bogumilje, koja nije njihova država, niti geneza. Bosna je svacija i nicija, a sigurno nije naša država. Tu ima malo slicnosti sa religijom, jer su nas Turci turcili u istoj vjeri a bogomi nam nije isti ni mentalitet ni govor ni instrument «SAZ», naše je karaduze.
I mi se nebih trebali kitit tudjim perjem i pridruživat raznim sektama, koje razaraju zdravo tijelo i naše fine obicaje, plavsko-gusinjske familije. Naš narod ne treba nikakve tutore. Mi imamo dovoljno uvaženih ljudi, koji su na tom poslu, da nam pišu istoriju i kulturu. Rahmetli Mustafa Memic,Husein Bašic, Redzo Muljic profesor Rizah Gruda, književnik Jašar Redzepagic, Zuvdija Hodzic, Ibrahim Rekovic, Hasan Dzombaljaj, Sahit Kandic i mnogi drugi. Izvoli Zufere Bekteševicu, pa se obrni ovdje dje treba u našu pisanu rijec. To je sada zbilja da se manje citaju papirne knjige naših pisaca iz Plava i Gusinja, ili Švedskih, gdje ti živiš, Selme Lagelef ili Augusta Strinberga pa i drugih respektivnih pisaca, nego nam preporucuješ sajtove bez potpisa, koje sadrže notarne neistine i još si nam trebao preporucit, Harry Pottera ili Twilight, pa da nam bude zabavno tražuci naše porijeklo. Ovoga puta ova tvoja publikacija nije bila relevantna i ne u kodeksu jurnaliste i podliježe moralnoj kritici. Preporucujem ti da pišeš pjesmice a ne bezposlice. U štampi se moraju iznositi korisne, poucne teme, podkrijepljene istinom. Civilizacija je rezervuar naših vrijednosti, ideja, projekata, rada itd.
Pošto si znavan covjek i na zapadu, uradi neki projekat za dobrobit našega kraja npr. cišcenja Alipašinog Izvora u sklopu ekološke Crne Gore, jer samo ono i ona je naše. I na kraju moj rezime: Hvala Bogu da medju Gusinjanima i Plavljanima, preovladava zdravi razum i smisao za pravo rasuńivanje te su po svom mentalitetu i sklopu, spremni ptihvatiti tezu, da su starosjedioci samo u svojoj Gusinjsko-Plavskoj babovini, te da nema toga povjesnicara, koji može dokazat da su oni bogumili, bosanci i da su došli iz Bosne.
DA PROSTIŠ!!!!!!!!!
HAMO MULJIC, jan. 2010 godine

GUSINJE-PLAV PRESS - NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com