www.Gusinje-Plav.com
Kolumna : Mašalla!
Autor: Zufer S. Bektesevic (Sweden)
Prava svakog covjeka sadrzana su u njegovom postojanju kao humanog bica Kako ko ?.Problem je umece koriscenja tih prava . U principu, asertivna prava su vrsta univerzalnih ljudskih prava, nezavisna od uzrasti , pola , nacionalnosti , boje koze , obrazovanja i religijski uverenja..Zbog svoje aksiomaticke vrijednosti (nije u pitanju marsovisticka vrijednost) njihova primjena veoma je bitna za utvrdzivanje osecanja samopostovanja i samoptvrdne licnosti. Umesnost cuvanja sopstvene nezavisnosti u neizbeznom okruzenju drugi ljudih jedno je od asertivnih prava, koje osobe osigurava skladno mijesto i ravnotezu u zivotu.Slobodno izrazavanje sopstveni misli, stavova i osecanja cine covjekom slobodnim.Pravo da prizna sopstveno neznanje , komunikaciju sa drugim i promeni misljenje cini ga mudrim . Kako koga? Pravo da covjek zadovolji svoje potrebe i ambicije, cini ga zadovoljnim, sto i mene raduje. Pravo da koristi sva prava koja mu, po priroda stvari , pripadaju cini ga ispunjenim, ostvarenim i srecnim, jos ako je u godinama. Evo neki od tih prava.
”Grešiti je ljudski ”. Jeste ljudski grešiti, ali postoji jedan problem. Covjek tokom svog zivota, zbog slozenosti samog zivota kakav on i jeste, nepodnosljivo lahko pravi greske, ali ih, nasuprot tome, tesko priznaje. Poslovica kaze da covjek treba da uci na sopstvenim greskama .Greska! Sopstvene greske mogu proizvesti po drugoga teske nevolje . Puna su grobalja nevinih ljudi zbog gresaka generala i ljekara.Prepune se bolnice invalida zbog gresaka vozaca, autobusa , tramvaja i kamiona.Mnogo je na svijetu onesposobljene dijece , zbog gresaka u njihovom vaspitanju , pa imali vise od 20103 dana.Tesko je ipak pronaci sve ove koji ce priznati svoju gresku pa to bila i kolumna moja.Zasto?Delom zbog potrebe ljudih da budu savrsenih, delimicno zbog zelje da budu bolji od drugih , a najcesce zbog strahova da ne budu ismejani , kritikovani.Jednom recju , zbog straha od kritike u sirem smislu te rijeci.
Gadzali vojnicu foto-metu , ali nijedan od njih da pogodi u centar.Naljuti se kapetan ( koji je bio zaljubljen u fotografiju), uze pusku u ruke , nanisani i promasi ne samo centar nego cijelu metu.Besno pogleda vojnike i prosikta kroz zube- bez argumentacije : Eto kako vi gadzate! (ovde nije bilo vojnika iz Visnjeva). Ne samo da je promasio metu , kapetan iz vica demonstrirao je na ocigledan nacin kako se veliki broj neasertivnih osoba odnosi prema greskama koje cine.U najvecem broju slucajeva jednostavno ih pripisuju ili nepovoljnim okolnostima ili drugim osobama , pa bio i ja moja malenkost iz Visnjeva , odagle su moji korijeni.Tipican primjer je fudbaler ”ja” kada sam dao gol iz kornera na utakmici u Plavu sa ekipom Sekirica iz Murine tamo nekih 70 god , a zatim dugo sam ponosno gledao u sopstvenu desnu kopacku.
Centaralna filozofija u oblikovanju licnosti sa ovakvim karekternim crtama kao sto sam”ja”moze se sazeti u ovakvom sloganu : ”Zelim od tebe da budes savrsen”.Ili jednostavnije –najprostije , mudrom porukom jedne poslovice :”Tri puta meri, jedanput seci”.
Kada vam nesto nije poznato koristite pravo da jednostavno izjavite :Ne znam”.Ja sam ovih dana se vratio iz Turske i imao prilike da sa mojom halom koja je 1926 god rodzena u Visnjevo ,koja je Tursku bila 1935 god sa turistickom vizom i zivjeli su grad Edirne , da bih kasnije 1956/7 godine otisla zauvjek u Turskoj – grad Inegöl . U licnoj karti Turske stoji da je rodzena 01.07 , a ona kaze da je rodzena u mijesecu mars (martu).Jedno od pitanja bilo je i time zelim da zavrsim svoju kolumnu Mashalla! : Kojim ste jezikom pricali u Visnjevo – pokraj Gusinja ? ( nije nazalost u Bosni i Hercegovini) Odgovor je bio vjerovali ili ne: Bosnjackim – Bosanskim. Sta reci vec Mashalla!

Hvalja! Pardon pravilno je na Bosanskom - Hvala !

Uskoro ide kolumna : Historija Gusinja i Plava , sa argumentacijom i nema pausalni podataka. ”. Inshalla! ” Ako bogda.

GUSINJE-PLAV PRESS - NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com