www.Gusinje-Plav.com
Održan cetvrti zimski planinarski pohod na najvisociji vrh Prokletija
MAJA JEZERCE 2010


Autor: Enes Dreškovic (Plav)
Kao i prethodnih godina, drugog vikenda marta, održan je cetvrti tradicionalni uspon na najvisociji vrh Prokletija, koji se nalazi u Albaniji, “Maja jezerce 2010”, na 2.694 metara nadmorske visine. U pohodu je ucestvovalo 67 planinara iz klubova i društava iz Srbije, Crne Gore, BiH, i sa Kosova. Trideset planinara uspjelo je da savlada uspon uprkos lošim vremenskim prilikama, ali je zbog toga tura trajala 18 sati. Planinari su iz karaule u Zastanu krenuli u dva sata poslije ponoci, a na vrh stigli oko dva popodne. Povratak je trajao oko šest casova. Ove godine vremenske prilike nisu išle na ruku planinarima, jer su dva dana uoci pohoda padali snijeg i kiša, koji su predstavljali opasnost od lavine. U blizini karaule snijeg je dostigao visinu od dva metra, a na vrhu od cetiri do pet metara. Osim velikog snijega i vremenski duge ture, ovogodišnji uspon ostace upamcen i po tome što su se sa vrha Prokletija dvojica ucesnika pohoda spustili sa snoubordom.

Uspon na Maja jezerce poceo je da se organizuje prije cetiri godine u okviru projekta prekogranicne saradnje „Balkanski park mira“. Nakon toga nastavljen je kroz projekat „Prokletije bez granica“, u organizaciji PSK „Hrid“ iz Plava, kao vid prekogranicne saradnje koji je direktno vezan za planinarske pohode. U okviru projekta svake godine se organizuju planinarski pohodi na tri najvisocija vrha Prokletija u Albaniji, na Kosovu i Crnoj Gori.

-drugi vikend marta, Maja jezerce 2.694mnv
-drugi vikend jula, Đeravica 2.656 mnv
-drugi vikend septembra, Kolate (Zla kolata 2.528 mnv i Dobra kolata 2.534 mnv)
Jedan od ciljeva projekta je da se planinarskim pohodima izbrišu granice na masivu Prokeltija, izmedu tri susjedne zemlje. Želja nam je da promovišemo Prokletije kao divlju i netaknutu prirodu i potencijalni nacionalni park. Masiv Prokletija predstavlja atraktivnu destinaciju za sportski turizam, posebno gusinjski dio Prokletija, ne samo za planinarenje nego i za druge sportove, kao što su skijanje, alpinizam, ali i snoubord koji je od ove godine novina.
Ove potencijale najviše prepoznaju strani turisti, posebno planinari i alpinisti, kojih je iz godine u godinu sve više. Posebno nas raduje i to što se i dio naše dijaspore, tokom ljetnjeg perioda, za vrijeme boravka u rodnom kraju, prikljucuju našim aktivnostima.

S obzirom na ogromno interesovanje planinara sa prostora bivše Jugoslavije i cijele Evrope, projekat u narednom periodu zahtijeva organizaciju na vecem nivou. Zato ce nam vec za naredne pohode biti potrebna pomoc lokalne samouprave, resornih ministarstava, posebno Ministarstva policije, kada je u pitanju prelazak granica.Osim planinarskih pohoda planinarsko-sportski klub “Hrid” je do sada realizovao brojne projekte u okviru svojih sekcija: planinarenje, rafting, paraglajding, planinski biciklizam, sportsko penjanje, markacija staza. U eko-planinarskom naselju “Hrid” od prošle godine organizujemo desetodnevnu medunarodnu studentsku likovnu koloniju. Na inicijativu dijela dijaspore, poceli smo i sa organizovanjem jednodnevnih i višednevnih fotosafari tura sa pincgauerima.

Nadamo se da cete uživati u fotografijama sa ovogodišnjeg pohoda na Maja jezerce, a uskoro ce svi posjetioci veb stranice GUSINJE-PLAV.COM imati priliku da vide i video materijal sa pohoda, kao i video snimke i prezentacije aktivnosti kluba, iz vašeg i našeg rodnog kraja.

Sponzor pohoda na Maja jezerce, kao i prethodna tri puta, bio je DOO “CENTROMARKET”– Plav.
Enes Dreškovic, predsjednik PSK “HRID”

GUSINJE-PLAV PRESS - NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com