www.Gusinje-Plav.com


Svijetle misli ?

Autor: Zufer S. Bektesevic ( Visnjevo – Gusinje )
Pisati samo u negativnom kontekstu o Gusinju i Plavu nije to u mojoj dusi i nije moj stil i cilj. Ali vasa opcina (municipality) i mjesna zajednica( local community), ne ispoljava nikakav boljitak, za vas bolji standart. Vasi politicari su izgubili i minimum povjerenja. Jos ima pojedinaca koji su valjani, strucni i moralni, ali oni ne mogu pokriti sve greske vasih politicara, koje se svakodnevno demonstriraju na javnoj sceni. Kazem ja sebi da je dosadno ponavljati, kako je kod nas iz dana u dan sve vise Gusinjana i Plavljana bez zaposlenja, da nema struje u OS „Hajro Sahmanovic" u XXI stoljecu ; kad napadaju vece kise u Gusnjskoj carsiji nisu potrebne ribarske cizme vec je potreban camac. Berlinski zid srusen a mi ogradjujemo bodljikavom zicom hotele ( vjerovali ili ne 1962 god. pio sam sok na terasi hotela u Plavu sa predivnim pogledom na safirsko jezero a u daljini kraj koji mi je u dusi - Gusinje). Sada hoteli ogradjeni zicom od vanjskog neprijatelja Japanaca ili Australijanaca, ne daj boze da napadnu – kao turisti.

Kakvu vodu pijete dragi Gusinjani i Plavljani ? To dragi Allah dz s.zna i niko vise. Samo da uvedemo narodnu kuhinju i udovoljili smo program moje partije ” naziv je u strogoj tajnosti ” to nam je bio i slogan "Svi u red". Dijaspora iz USA a mozda iz EU ce finansirati rad kuhinje. Volio bih da mi citaoci ovog predivnog portala kazu da nemam pravo pisati, da ne znam nista, da ce se uskoro sve okrenuti nabolje. Mnogo bih volio da grijesim, ne zbog mene, vec zbog Vas moji postovani i uvazeni Gusinjani i Plavljani. Mnogi moji postovani i uvazeni citaoci moje kolumne, ako ih ima, misle da je dovoljno baciti prasinu, Vama u oci i prevesti vas preko Plavskog jezera, koje je svakim danom sve manje i manje. Ne daj Boze da jednog dana bude privatna barustina ogradzena zicom u kojoj se bivolice valjaju , a politicari iz Plava , da suze liju sa Jadrana. Svaki put kad napisem kolumnu, osjetim zahvalnost i potrebu prema Vama, jer kada sam bio prije od 50 godina, uzivao sam u mudrosti i postovanju Vasih rah. roditelja- prezimena : Medunjanin , Sahmanovic , Husejnovic, Rugovac, Radoncic, Curanovic, Kobilic ,Cekic ,Lalicic, Hot, Draskovic ,Omeragic,Nikocevic, Saljani Vukelj, Mulic i itd ,kao i divio se najlepsoj prirodi na ovoj vasoj i mojoj planeti. Tada nije bilo bodljikavih zica, niti nezaposlenih kao danas.Dok zavrsavam ovu moju kolumnu mozda u skorijoj buducnosti " ne vise od godinu dana " procitam u novinama "The New York Times", da je svijetla buducnost za Gusinje i Plav, turista vise nego u Barceloni ili Parisu.
Moji dragi postovani Gusinjani i Plavljani, dragi ste mi, ali vam sadasnjost - nije svijetla ” NAZALOST ”. Abraham Linkoln je kazao : Svi mi volimo komplimente, samo ja bih dodao, da ovi komplimenti, na pocetku moje kolumne nisu za ” ? ” jer su argumentovani i istiniti. Licno bih srecan i zelio bih da me neko demantuje .

Ja se u mnogo cemu divim ljepotama kraja Gusinja i Plava i zalim sto nikako u mojim kolumnama nemogu uvjeriti druge, da ova ” DIVA ” polahko ali sigurno propada. Kako je nistavna poezija prirode Gusinja i Plava, kada se pomocu obicne olovke i losih politicara svodi na crno. O ljudima – narodu tog kraja imam takvo ubjedzenje, da je to sposoban i snalazljiv narod, ali ” NAŽALOST - NAŽALOST ” politicari najgori za svoj kraj. Uvijek sam gajio romantizam i optimizam za taj kraj, koji je ocaravajuci i koju lijepotu ima .Covjek mora biti slijep, akademik ili diplomata da ne vidi da buducnost tog kraja koji je u tami, ali pod jednim uslovom da ovi nisu iz ovog kraja ili ne zive tamo – ovo se ne odnosi na politicare Plava i Gusinja , njima je sve lijepo i potaman.

Uzeti u cjelini, pred vama je jedna znacajna kolumna, koja ima za cilj da vama, koji tamo zivite, bude sretnija i lijepsa buducnost za Vasa pokoljenja i samo za Vasa pokoljenja. U njoj svako moze naci ponesto, a to nesto se zove ”Vi dobri dragi Plavljani i Gusinjani odlucujete o vasoj buducnosti – buducnost je zdrava hrana i turizam ” Vi to imate – treba to iskoristiti.
Ovu kolumnu procitajte onima koji nemaju ovu kutiju , a tih ima na pretek, kao i ovim u opstini jer njihova stranica www.plav.cg.yu nije u funkciji , kao sto je i njihov odnos prema stanovnistvu - grdazanima : posjecuju bolesne , siromasne i dijele novcanu pomoc ovim navedenima kao i sretnim roditeljima koji su dobili novu prinovu i koje ce novo pridoslo dijete mozda imati bolju i svijetliju buducnost od svojih roditelja i politicara : ” In ša` Allah ” ili "Ako Bog da".

Postovani roditelji u Gusinje nemojte ni po koju cijenu, slati svoju djecu na ljetovanje na Francuskoj rivijeri ili Crnom moru jer bazena nece biti u Gusinje zadugo. Zato dragi Gusinjani ucite djecu u lavoru ili koritu, kraul, leptir, delfin ili prsni stil. A za to vrijeme ce nastavnicki kadar iz Gusinja ici na kursu za plivanje u Plavu ili na Havaje sa svojima politicarima, ako Podgorica da zeleno svjetlo. Ah, kad ce biti kurs za plivanje za vasu djecu : ”Crkni zabo do prve kiše ili Lipci magarce do zelene trave”.

Daj boze da nisam u pravu , jer zato se ja u Visnjevo osvjezavam sokom od mrkve i kupam u ledjenu i ucim butterfly, jer uskoro je ljeto u Gusinje, a sledeceg ljeta se ljeto, seli u Plav, zato eto sanse za ” butterfly ” i promociju novog soka od borovnice iz Plava. Svijetla buducnost na pomulu, pravac Plav – Gusinje.
Hvala.
20. jul 2010

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com