www.Gusinje-Plav.com
LOKALNI IZBORI U PLAVU (23.05.2010)
Iz mog ugla – Dževat Music
Bošnjacka stranka je na proteklim lokalnim izborima ostvarila izvanredan rezultat, dobila jasnu podršku svojih biraca i simpatizera, udvostrucila broj odbornickih mandata i time utemeljila svoj legitimitet jakog politickog subjekta u opštinama u kojima živi bošnjacko-muslimansko stanovništvo. Bošnjacka stranka je pojedinacno najjaca politicka partija u Plavu, druga po snazi u Rožaju, a shodno ostvarenom rezultatu i odbornickim mandatima, samostalne politicke klubove formirace u Baru, Tuzima i Bijelom Polju. BS je dobila parlamentarni status i ucešce u izvršnoj vlasti u Podgorici, kao i u gradskoj opštini Tuzi.
Broj mandata u lokalnim parlamentima je uvecan sa 13 na 24 što predstavlja gotovo 100% rast za samo 4 godine koliko BS radi i djeluje. Sve to pokazuje da je BS postala autenticni politicki reprezent bošnjacko-muslimanskog naroda.

U opštini Plav, Bošnjacka stranka je ostvarila najbolji rezultat i pojedinacno je najaca stranka u lokalnom parlamentu sa osam odbornika, medutim, rezultat bi bio bolji da su izbori bili demokratski. Da nije bilo politickih, finansijskih, socijalnih i drugih pritisaka. Na pojedinim birackim mjestima, bilo je krade glasova, „masovnog glasanja“ zadnjih pola sata izbornog procesa, velikog broja glasanja putem pisma, presretanja biraca od strane aktivista DPS na birackim mjestima sa novcem za glas iz sredstava namijenih porodicama sa socijalnim potrebama Centra za socijalni rad i td. Neprimjereno je bilo ponašanje Husnije Šabovica i njegovog brata Vehbije na dan promotivnog skupa Bošnjacke stranke u Plavu dana 21.05.2010. Sve se dešavalo ispred policije, koja ne prvi put, kad su oni u pitanju, nije adekvatno reagovala. Kad je došlo do tuce, policija je tražila pomoc od aktivista BS, da sprijece vecu svadu. Rukovodstvo BS je zaustavilo svoje aktiviste i simpatizere te ih sprijecilo da izazivacima nanesu teže fizicki povrede.
Iako su više puta javno pokazali nevjerstvo i širk („Bog i Milo su spasili Plav“i td.), ipak ih podsjecam da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nemojte jedni druge mrziti, nemojte jedni drugima zavidjeti, niti jedni drugima okretati leda (prekidati medusobne komunikacije), nego budite Allahovi robovi, braca!" (Buharija).

Svih ovih dana analiziram i pokušavam naci razloge huliganskog ponašanja sijedih glava šesdesetogodišnjaka koji nicim izazvani isprovociraše sukob sa nesagledivim posledicama. Cini se da su razlozi njihove zavidnosti: a) mržnja b) neprijateljstvo, c) licemjerstvo i oholost, d) samodopadanje i pokvarenost, e) strah od gubljenja položaja, imovine, kapitala..., f) obaveza prema vrhu partije da ce osvojiti apsolutnu vlast u Plavu i dr. Ocigledno su se udružili sa Iblisom i nevjernicima koji žele nesrecu Bošnjacima, posebno vjernicima. Zato su pozivali glasace „pomognite nam da istjeramo ove iz džamija“. Ljutnja je šejtanov podsticaj na zlo kojim covjeka tjera da podivlja, jer ljutnja je od šejtana. Zbog toga je Vjerovjesnik, s.a.v.s., savjetovao da se covjek uzdrži prilikom srdžbe. To ne znaci da se covjek ne smije nikada naljutiti, jer to nije moguce. Ali je moguce da se potpuno ne predaje ljutnji i instnktu, pa da govori bez kontrole, psuje i grdi, da se tuce, ubija i dr.
Primjeran covjek upravlja svojom voljom na nacin što ce vladati svojim instinktima i biti iznad njih. On ce ih uskladiti sa Allahovim naredbama i uputama. To je pravi vjernik i mutekija. To je jak vjernik. Vjerovjesnik, s.a.v.s., je svojim ashabima rekao: „Šta mislite, ko je po vašem mišljenju junak?“ Rekoše: „Junak je onaj covjek kog ne može niko nadjacati“. Poslanik, s.a.v.s., potom rece: „Nije taj junak, vec onaj ko se savlada u ljutnji“ . Koalicija DPS-SDP u Plavu se na ovim izborima, uprkos svim mjerama državne podrške i autoriteta Mila i Sveta, spasila debakla zahvaljujuci koaliciji sa SDP, jer u malom mjestu se zna sve, ko je kakav, koliko je i kako stekao, koliko ima krivicnih prijava, ko se brani imunitetom a ko poštenjem, koliko ko zna da radi itd.
Zato podsjecam Džavida Šabovica, na ranije stavove OO SDP Plava: „sa svima možemo u koaliciju osim sa DPS“. Izuzev što su Opštinski odbor DPS Plava, zaposjeli njegovi bratsvenici Husnija i Vehbija, silom smjenjujuci Orhana Redžepagica, šta se to drugo promijenilo u politici DPS-a prema Plavu? I dalje je najmanje razvijena opština u Crnoj Gori sa velikim potencijalima i sa svim posledicama po demografske procese (iseljavanje) i životni standard stanovništva. Njihovom politikom tranzicije i privatizacije uništena je privredna struktura, a zaposleni upuceni na Biro rada i na socijalno, te sa njima manipulišu od izbora do izbora.
Ocekivao sam da ce rukovodstvo DPS-a osuditi ponašanje svojih namještenika u Plavu, ali je neshvatljivo, kako je moguce, da poslije skrnavljenja Bošnjacke zastave i psovanja Bošnjacke majke, Džavid Šabovic (predsjednik OO SDP) ovoliko dugo cuti, da javno osudi ponašanje svoje brace i kako može da i dalje održava tu neprincipijelnu koaliciju?
Podsjecam gospodina Džavida Šabovica na onu staru „S kim si onakav si“. Još ima vremena za distancu Vas i Vaših odbornickih kandidata, a prije svega vaših glasaca, koji, sigurno, to od Vas s pravom ocekuju.

P.S.
Pozivam nosioce politickih funkcija, politicke partije, nezavisne intelektualce, sve dobronamjerne ljude, da se ujedine na Programu bržeg razvoja naše Opštine.
Ostalo nas je u opštini Plav toliko malo i kad smo jedinstveni, a podijeljeni i nejedinstveni ne predstavljamo ništa.
Sadašnje vrijeme ište sposobne, iskusne i poštene kadrove da zajedno sa visokostrucnim mladim ljudima organizuju profesionalnu opštinsku upravu, koja ce obezbijediti sredstva Evropskih fondova, Svjetske banke, drugih donatora i naših uspješnih ljudi u inostranstvu, za valorizaciju razvojnih potencijala u poljoprivredi, vodoprivredi, turizmu, proizvodnji organske hrane, vode za pice, hidro energije, drvopreradi itd.
Jedino tako cemo biti na pravom putu, na visini zadatka i istorijske odgovornosti pred generacijama koje dolaze?
Dževat Music
PLAV, 08.06.2010.,/b>

GUSINJE-PLAV PRESS - BUDITE UVJEK PRVI INFORMISANI


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizjaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com