www.Gusinje-Plav.com


HAMO NASPRAM AVDA

Pise: Becir-Beco Sahmanovic - (Stockholm)
Citam u kratkom razmaku dvije kolumne nasih zavicajaca:

-Oskrnavljena spomen ploca palim zrtvama fasistickog terora u Gusinju/17 jul 2010/,autor Hamo Mulic i

-Historija se ponavlja, ali svakoji put vise kosta /18 jul 2010/, autor Avdo Metjahic.

Evo nekih izvoda iz Avdove kolumne:

-Hamo Mulic nam je zamutio i zatrovao vodu koju pijemo...Alipasini izvori su postali omuta...Hamko, oni sto su nam spremali nestanak, pa im nije uspjelo do kraja, oni nece prestati, oni su tu, na istom zadatku, ali u tome imaju ortaka, sad si im se i ti pridruzio...Nametnuli su nam bajrak...Onaj koji je unakazio spomen obelezje sigurno je bezuman, ali bi bili svi bezumni, kad bi se pokazali na toj memoriji sa crnogorskom zastavom...-

Sta je pisao Hamo:
-Spomen ploce i ostali znameniti zapisi na poginule borce ,koji su polozili svoje zivote boreci se protiv fasizma i domacih izdajnika,ne samo u Gusinju,nego sirom bivse Jugoslavije su vjecni kapital i bogatstvo istorije za citavo drustvo ... Racunalo se da je nacionalizam mrtav, ali nije tako. Polozeno je cvijece na spomen ploci, obiljezen je 13 jul, dan drzavnosti Crne Gore. Cudno da nije bila izvjesena crnogorska zastava. Ispisan je, zutom bojom, veliki broj sest preko cijele ploce. Za vrijeme nedavnih izbora bilo je raspirivanja mrznje, netrpeljivosti, nacionalizma...-

Citajuci neke kolumne gospodina Avda Metjahica ,kome se ,zaista,ne moze poreci obdarenost, zakljucio sam da se on cesto vraca temama iz davne proslosti. Nekada to uradi u naboju protesta, osude,velikog bola, pa i velikog potenciranja. Pokusajmo biti realni:niko ne spori da pogubna zbivanja koja su se dogadjala i plavsk-gusinjskoj ljugi treba zaboraviti. Istina treba da nadje mjesto, da bude zapisana, obradjena istorijsko-objektivnim pristupima i da bude opomena buducim generacijama da ne dozvole "vjecno vracanje istog", da istorija bude uciteljica zivota, da se ljudska energija usmjeri ka progresu, da se prekine sa destrukcijom. Nacionalizam bilo ciji ne vodi napretku, sjetimo se zadnjih zbivanja sto je prouzrocila tzv "Antibirokratska revolucija" i nje Vozd sa Dedinja. Dovoljno je spomenuti jednu rijec-Srebrenica i sve biva jasno.

Gospodin Avdo pise da bi neprihvatljivo bilo pojaviti se sa crnogorskom zastavom pri svecanosti kod spomen ploce. Ovdje moram zastati i dati svoj komentar. Sigurno da ce se uvazeni zavicajac Avdo sloziti samnom da mi Bosnjaci u Plavu i Gusinju imamo samo jednu, jedinu domovinu, a to je Crna Gora,ili Montenegro, kako hocete. Druge rezervne drzave nemamo i ne trazimo. Razumljivo je da kao gradjani CG postujemo njena obilezja: zastavu, grb, himnu. Da podsjetim Avda: na turskoj zastavi stoji mjesec i zvijezda, sto je simbolika za islamski svijet. Ali u Turskoj ne zive samo Turci, ima dosta drugih naroda koji pripadaju razlicitim nacijama, govore drugi jezik, imaju sopstvene obicajei bogomolje. No, koliko ja znam, nikome od nji ne pada napamet da traze drugaciju zastavu, da mijenjaju turski grb ili himnu. Plavlani i Gusinjani zive u okruzenju razlicitosti:tu su se nastanili Crnogorci, Sciptari, Srbi a ima i drugih nacija, koje su doduse malobrojne, ali to cini kolorit, jedno bogatstvo Opstine, koje treba njegovati, postovati.

Nove generacije ne zele u prvi plan staviti davnu proslost,nova vremena su nametnula nove izazove - to je prije svega ekonomski prosperitet, biznis. To je sada osnovna pokretacka snaga i nasih zavicajaca sirom svijeta pa tako i u Americi. Svi oni uglavnom postuju obiljzja te zemljei grb i zastavu i himnu.

Ne treba zamjeriti gospodinu Mulicu sto se sa postovanjem i pijetetom osvrce na zrtve Drugog svjetskog rata. Da nije bilo tih zrtava ne bismo ugledali slobodu, ne bi tako lako bio slomljem fasizam.

Poslije oslobodjenja 1945 godine nastalo je novo doba mnogo pravednije za nas Bosnjake i zato postujmo ono sto je ostvareno od tada sve do danasnjih dana. I kad Hamo brani ostvarene tekovine pokazimo vise razumijevanja prema njegovoj kolumni.

S postovanjem, Becir-Beco Sahmanovic, Svedska
Stockholm,22 jul 2010 godine

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com