www.Gusinje-Plav.com


Bosnjacka Stranka (BS) legitimni i iskreni predstavnik svog naroda


Pise: Ernes Erko Kalac (Njemacka)
Priblizavanje komunalnih izbora u Crnoj Gori je i tma kojom se bave i politicari a i gradjani Crne Gore, politicko zagrijavanje ulazi prakticno u „najzescoj fazi“, postavlja se pitanje ko je legitiman predstavnik svog naroda?
Odgovor se moze dati u jednoj vrlo kratkoj recenici: Onaj ko predstavlja svoj narod. A ko predstavlja svoj narod? Polemika i diskusija se moze razviti bez granice i pricati i pisati takodje, no treba sagledati cinjenice i ono koja stranka i sta je ta stranaka uradila za svoj narod u vremenu poslednjih izbora.

Ja sa postovanjem prema BS mogu da konstantujem da je BS sa njenim rukovodstvom ucinila i radi za svoj narod, a moja konstantacija je podkrijepljena cinjenicama koje mogu da u ovom primjeru nabrojim i da ih pohvalim.

1. BS je uspjela za kratko vrijeme da bude dio izvrsne vlasti CG, a samim tim da u svojim domenima omoguci pomoc svom narodu, ovo se moze konstantovati sa cinjenicama:
a) Ministar u Vladi CG Rafet Husovic je kao predsjednik komisije za elementarne nepogode pri Vladi CG uspio da pruzi pomoc Ulcinju i ostalim gradovima koji su pogodjeni elementarnim nepogodama u 2010 god.
b) Kao clan komisije za socijalnu pomoc pri Vladi CG uspio je da u njegovom kratkom mandatu podijeli socialno zavidnim osobama skoro 200.000€, a posebno u opstinama na sjeveru Crne Gore.
c) Kao lider i predsjednik BS je uspio da dovede biznismene iz Turske koji su spremni da ulazu i pomognu razvoj opstina na sjeveru Crne Gore, pored ostalog dolazak ministra inostranih poslova Republike Turske i posjeta Predsjednika Republike Turske Crnoj Gori je i zvanican geset i novo priznavanje i pozicioniranje svih onih koji su Islamske vjeroispovijesti u Crnoj Gori.
d) Islamska zajednica CG u dobroj kooperaciji sa BS je uspjela da otvori jednu jako prelijepu tvorevinu i po misljenju mnogih od vitalnog znacaja za utjemeljenje i dalji razvoj Islama u Crnoj Gori, a to je Medresa.

2. Dobra saradnja i kooperacija sa Arapskim drzavama,konkretno sa Saudijskom Arabijom moze donijeti pomoc i mogucnost za sredine na sjeveru Crne Gore, spremnost arapskih zemalja da ulazu i pomognu Crnu Goru je velika.

3. Bosnjacka Stranka je etablirana i priznata stranka u crnoj Gori kao legitiman predstavnik svog naroda, takodje je priznata u regionu.

4. Bosnjacka Stranka je u Skupstini Crne Gore i ima svoj samostalni Poslanicki klub, koji je dio vladajuce koalicije i koji u mnogim situacijama moze da odluci izjasnjavanje zakona i amandmana u Skupstini.

5. Bosnjacka Stranka i njen poslanicki klub su nosioci mnogih amandmana u Skupstini Crne Gore, pored ostalih: amandman za priznavanje opstina Gusinje i Petnjica na sjeveru Crne Gore.

6. Poslanici dr Halilovic i Mustafic su u septembru 2009 u svojoj diplomatskoj posjeti ministarke pravde Savezne Republike Njemacke Zypries i Ambasadora Kalac potvrdili i ubrzali liberalizaciju viza od strane EU,kada je Ministarka obecala da ce potpisati poslednji akt od strane Ministarstva pravde SR Njemacke sto je ubrzo za tim i ucinila.

7. Bosnjacka Stranka je napravila infrastrukturu stvorivsi opstinske odbore u Podgorici, Ulcinju i svim gradovima Crne Gore gdje zive Bosnjaci, Muslimani odnosno oni koji se deklarisu kao vjernici Islama.

8. BS je uspjela da prizna Bosnjacki Savjet koji se finansira iz drzavnog budzeta sa sjedistem u Rozajama, kao nosioca odrzavanje i njegovanje kulture naseg naroda.

9. BS ima svoje predstavnike u izbornoj komisiji CG itd.

U gore navedenim cinjenicama ce se postaviti mnoga diskutabilna pitanja, ja bih u jednom kratkom slogan dao odgovor na ta pitanja: Dali je grijeh biti Bosnjak, Musliman, Albanac i vjerovati u Islam? Moj odgovor je nije i onaj koji se deklarise clanom ostalih „Gradjanskih“ partija ukoliko je ono sto jest, onda je na pravom putu, netrebamo se kao u vrijeme komunizma skrivati i sramiti onog sto jesmo, velicina je biti ono sto covjek jeste.

Sigurno ce na moje konstantacije biti mnogo polemike i kritike od strane onih koji se stranacki dijele i opredjeljuju za nove stranke kojih ima u Crnoj Gori dosta, a ja licno smatram da je i to dobro, jer je i to dokaz demokratije u Crnoj Gori. Kritikujem i kritikovat cu sve one stranke i partije koje ciljano pokusavaju da razbiju jedinstvo naroda, a posebno sa nekim „Nemoralnim“ cinjenicama kojih sam mnogo cuo prilikom mog boravka u Crnoj Gori pocetkom ovog mjeseca. Akos u ti sposobni i misleda mogu bolje, pitam se zasto nijesu tamo gdje je BS u Valdi u Skupstini itd.?

Ja bih neke naveo a i negirao iz mog pogleda:
1. Prica se u Rozajama da je Bosnjacki Savjet uposlio mnoge clanove familije, Nurkovic Kalac itd., a ja odgovaram na tu pricu jednostavnim pitanjem: dali je moglo biti drugacije, koliko ja znam da su u Rozajama a i u Crnoj Gori svi familiarno vezani, pa bilo kog da uposle, mogu reci da je on dio familije tog, ili tog.

2. Citam u novinama izjavu i napad kako celnici Bosnjacke Strane imaju kuce, vile i auta, a ja odgovaram, neka imaju i da imaju jos vise, ukoliko su ljudi zadovoljni to se vise bore za socijalnu jednakost drugih, nije grijeh imat ukoliko se ima. Takodje pitam se dali taj koji to kritikuje nebi zelio to isto da ima? Moj odgovor je sigurno da i to veliko da, jer je to ljudski i po nasoj prirodi da radimo da bi imali, politika je posao kao automehanicar ili pilot, dali oni smiju od svog rada da imaju? A i meni je poznato, ako Ministar u Valdi CG vozi auto od Vlade, ne znaci da je ono njegovo, nego ako on sam dodje u Rozaje sa tim autom, usparao je troskove vozaca iz budzeta koji njemu pripada I ima pravo da ima auto i vozaca i jos policijsku pratnju.

Moze se pisati i pricati dosta toga, posto se i ja sam bavim uspesno politikom u jednoj visokorazvijenoj Evropskoj drzavi, mogu kao covjek demokrata i politicar da konstantujem da BS sa njenim celnicima je legitimni i iskreni predstavnik svog naroda i zelim da istraje na svom putu i cilju koji nije uvijek samo materialnim cinjenicama vezan, nego ima i idealizma koji je bio i bit ce motor koji politicare motivise da budu predstavnici svog naroda.

S postovanjem
Vas Ernes Erko Kalac

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com