www.Gusinje-Plav.com
„BOLJE DA ME MRZE ZBOG ONOGA STO JESAM,
NEGO DA ME VOLE ZBOG ONOGA STO NIJESAM“


Autor: Abdulah Avdo Nikocevic (Germany)
Odmah na pocetku da ne bi doslo do nesporazuma, moje pisanje nije upereno protiv bilo koga niti protiv bilo koje nacije, nego je zasnovano na cinjenicama ISTINE koju neki pokusavaju neuspjesno podrediti svojim sopstvenim interesima.
Bosnjaci zele da u miru zive sa svim narodima (Crnogorcima, Albancima, Hrvatima) kao dobre komsije uz uzajamno postovanje, razumijevanje bez mijesanja u unutrasnje stvari bilo koje nacije. Ne kaze se bez razloga bolji ti je dobar komsija nego rodjeni brat, koji ce u nevolji prvi priskociti da pomogne, nego komsija da izrazi saosjecanje ublazi bol iskranim rijecima utjehe? Zar nije najbolji primjer objerucke prihvatanje izbjeglica za vrijeme agresije na Kosovo od dvije sobice ustupajuci jednu svoijim komsijama, da im u najtezim danima pomognu kad se radilo o spasu golog zivota.

Zelim takodje uzgredno napomenut ja licno imam dva zeta Albanca medju nama vlada sloga uzajamno postovanje i ne smeta to sto smo dvije razlicite nacije.Kakav bi ja dajdza bio kad bi djeci svojih sestara zlo pomislio?

Glavni razlog mog javljanja je odgovor, NE POLEMIKA sa gos. Ibrahimom Husejnovicem, posebno na rjecenicu: „Nazalost mi imamo puno ljudi sa imenima Haso,Huso,Omer,Juso (kako lijepo sroceno) koji i ako su naslijedili islam od svojih predaka, prakticiraju neke druge adete i oponasaju pripadnike drugih religija...“. Ovdje smo prozvani mi Bosnjaci i nije mi jasno koji su to drugi adeti i druge religije? Gos. Husejnovicu, umijemo i mi Bosnjaci kad zatreba citati i izmedju redova i ono sto nije napisano ali sta se zeljelo reci. Po pitanju nacionalnih manjina sa svim ste u pravu odmah stavljam svoj potpis, medjutim imam jedno pitanje? Kakav je polozaj nas Bosnjaka na Kosovu gdje smo mi nacionalna manjina( posebno bi naglasio beznadezan polozaj nase brace bosnjaka Goranaca koji cine vecinu stanovnika u pojedinim mjestima na podnozju Sar-planine naprimjer Brezovica) sigurno daleko tezi od vaseg u Crnoj Gori.

Pominjete Prizrensku ligu za nas Plavogusinjane nikad preboljelu ranu gdje je jedan od osivaca i Alli Pasa 1878 koja je trebalo u prvom redu stititi vas Albance pa nam nikad nece biti jasno kako bas vi da ga ubijete(ubica 1888 Mahmud Ramin Rugovac po naredbi Hadzi Zeke).Znam da ce mnogi od vas reci da se to vec jednom zaboravi medjutim ima jedan medjunarodni zakon koji glasi: „Zlocin nikad ne zastarijeva“ i koji se ne smije zaboravit a ubistvo Alli Pase je ZLOCIN, taj covjek HEROJ zivi u nama zivjet ce za navijek. Vidim da vam mnogo smetaju svrseci nasih prezimena -ic, vic (znamo mi dobro sto vic znaci na vasem jeziku i ne mozemo se svi prezivat ljokaj,mukaj) pa me cudi zasto se potpisujeta Husejnovic a ne Husenaj.
Gospodine Husejnovicu ne radi se o bilo kakvim netrpeljivostima ovo su samo diskusije na ovoj predivnoj stranic i kojih ce u buduce biti.
Mi Bosnjaci ne mozemo ravnodusni biti na pisanja i monstruozne teznje o velikoj Albaniji koje se nastavljaju odnosno preuzimaju (60 i vise godina doktrina Enver Hodze ne ostvareni san) nazalost od jednog dijela albanskog rukovodstva i dalje slijedi, gdje bi ne samo mi Plavogusinjani preko noci nestali nego i citav Sandzak nece ici i nasa poruka glasi: „TUDJE NECEMO, SVOJE NE DAMO“
Toliko za sada srdacan pozdrav.
Avdo Nikocevic

GUSINJE-PLAV PRESS - NAMA SE NAJVISE VJERUJE


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com