www.Gusinje-Plav.com


SVECANOST POLAGANJA KAMENA TEMELJCA ZA IZGRADNJU DŽAMIJE U BOGAJICU

Pise: Muhamed Cecunjanin ( Plav )
U subotu 9.10. 2010. godine uz prisutvo visokih zvanicnika Islamske zajednice u Crnoj Gori na celu sa izaslanikom reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, šefom vjersko-prosvjetne službe i clanom Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori prof. Enisom Burdžovicem, viskokih zvanicnika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na celu sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji Muamerom Zukorlicem te velikim brojem vjernika svecano je položen kamen temeljac za izgradnju džamije u selu Bogajicu, Opština Plav.

Prošao je niz godina otkako se održao prvi zbor mještana u školskoj zgradi sa jednim ciljem i jednom idejom – izgraditi džamiju. Ideja o izgradnji džamije je sazrijevala i došla do svoje punine. O izgradnji džamije u Bogajicu sanjali su mnogi mještani, kako oni koji su sa stalnom adresom u tom lijepom selu, tako i oni koje je život rasuo kao zrna pokidane niske tespiha svugdje po svijetu. Ali jedan san je bio poseban. Dževat Canovic je jednog jutra stao kraj prozora svoje kuce i pogledao livadu preko puta koja je bila u njegovom posjedu. I vidio je džamiju. Istog jutra uvakufio je zemljište za izgradnju džamije. Jedan drugi Dževat, Dževat Cecunjanin zatražio je od Odbora za izgradnju džamije da izgradnju džamije on finansira. Odbor je sa oduševljenjem prihvatio njegov prijedlog ali je ipak odlucio da nijednu donaciju ne odbije. Nova donirana sredstva bice utrošena na opremanje enterijera džamije kao i okolnog prostora.Da ta livada nikada više nece biti ista i da nikada više nece biti obicna livada pokazao je ezan koji se prolomio okolnim brdima iz mubarek grla desetogodišnjeg Alema Musica. I u tom trenutku je sve zanijemilo. Kao da je sve u tom trenutku stalo. Tek pokoja suza otkinula se iz oka oduševljenih džematlija. I nakon klanjanja podne namaza kojeg je predvodio prof. Enis Burdžovic otpoceo je program svecanosti. Odlomak iz Kurana proucio je Sead ef. Jasavic imam Sultanija džamije u Plavu, dok je program vodio Muhamed ef. Cecunjanin. U ime Odbora za izgranju džamije prisutnima se obratio h. Bajezit Cecunjanin, predsjednik Odbora, koji je zamolio Allaha da nagradi vakife a Odboru da snage da povjereni im emanet ispune u potpunosti kako bi Allah bio zadovoljan njima.

Sinan ef Latic, gl. imam OIZ Plav je poselamio džematlije i uvažene musafire. " Cini mi cast i zadovoljstvo što prisustvujem zajedno sa vama ovom skupu povodom postavljanja kamena temeljca za ovu bogajicku džamiju. Ovo je 14 džamija na podrucju plavske opštine. Vjerujem da ce, ako bog da, ova džamija kao i sve druge džamije izgradivati duhovno i odgojno vjernike.“ „S obzirom da dugi niz decenija nije bilo sa ovih prostora onih koji su pohadali vjerske škole, danas se mozemo pohvaliti da zadnjih 2 decenije imamo preko 20 što svšenika islamskih fakulteta, što studenata, što ucenika u medresama, što je garant opstanka islama na ovim prostorima i da cemo imati kome casno i dostojanstveno uruciti bajrak šehadeta na ovim prostorima. Mještani ovih sela su oduvijek znali za vjeru. Njihove kuce su bile poznate kao musafirske kuce. Ta tradicija i to dobro djelo živi i živjece sve do Sudnjeg dana.“Izaslanik reisa islamske zajednice u Crnoj Gori, prof Enis Burdžovic prisutnima je prenio srdacne selame i ujedno izvinjenje reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori što nije mogao biti prisutan ovom velikom dogadaju zbog službenog puta u SAD. Ujedno je i poselamio nama zajednicke goste glavnog muftiju Islaske zajednice u Srbiji i sve njegove saradnike. „Ako nase prisustvo ovdje danas treba da progovori onda treba da progovori jednim savjetom. Naime culi smo kako cemo udariti temelj ali udaramo temelj džamiji na zemlji ali udaranje džamiji temelja ima i jednu drugu dimenziju, duhovnu dimenziju. Allah Uzvišeni kaze u Kur’anu: mesdžid koji je utemeljen na bogobojaznosti od prvog dana, i ako Bog da od ovog 1 dana ce temelji ovoj džamiji stajati u zemlji ali njeni temelji su u bogobojaznosti i to je jedan od jako bitnih temelja na kojima ova džamija i ovaj džemat trebaju opstojati. Postojanje džamije u jednom mjestu znaci samo napredak, znaci bereket. Imacemo njene temelje u zemlji a oni temelji koje cemo zabosti u naše duše trebaju od nas graditi bolje ljude, bolje vjernike, odanije Allahu dž. š., sigurnije uu svojoj vjeri, ponosnije na sebe i svoju vjeru i svog Poslanika. Neka Allah Uzvišeni nagradi vakife kako vecinske tako i sve one koji i najmanjim trudom pomognu izgradnju ove džamije. Neka Allah Uzvišeni ovo mjesto i mubarek dan i ovo vjernicko bratstvo i zajedništvo ucini svjedokom za nas na sudnjem danu, da svaciji trud ne izostavi iz svoje nagrade. Da nas Allah uputi i vodi pravim putem.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlic se zahvalio domacinima na pozivu. Zahvalio se Allahu što ga je pocastio da bude svjedokom ovog velikog dogadaja ne samo za Bogajicane nego i za sve Plavljane i Gusinjane. Ovo je radost koju svi osjecamo i svi se danas osjecamo kao jedna porodica jer se rada nešto što prije nije postojalo. Ova livada nikada više nece biti obicna livada. To ce biti odabrano parce zemlje na kojem najodabranije od svih stvorenja spušta svoje celo iza kojega je mozak a u njemu razum na tlo.
Po islamu ništa se ne dešava slucajno. I nije slucajno što ovdje imamo dva Dževada. Dževad na arapskom znaci plemenit. I tako su se susrele dvije plemenitosti. Pokrenule su se dvije plemenitosti: prva je zaslužna za plac, za zemlju, a druga za ono što ce biti iz zemlje. I to je divna simbolicka poruka zajedništva. To je poruka da otvorimo naša srca i da iz srca u srce, iz dude u dušu procirkuliše nit iskrenosti, dobrote, ljudskosti i humanosti.

Potom su dvojica vecinskih vakifa, dva Dževata suznih ociju zajednicki položili kamen temeljac za novu džamiju u Bogajicu. Tekbiri su se prolamali okolnim brdima i vracali se u duše prisutnih džematlija. Zatim je izaslanik reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Enis Burdževic proucio dovu.

Da Bogajicani znaju kako docekati potvrdila je bogata trpeza na kojoj su se našla domaca jela pripremana u kuhinjama mještana.

Da Allah nagradi musafire i domacine i da se ubrzo opet okupimo na istom mjestu na svecanom otvaranju bogajicanske ljepotice.

Muhamed Cecunjanin,
Plav, 10. 10. 2010. god

WWW.GUSINJE-PLAV.COM - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizajneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com