www.Gusinje-Plav.com
Nije junak onaj koji udara, nego je junak onaj koji to sve izdrži

Autor teksta: Avdo Metjahic (USA)
Dobrica Cosic napisa: "Lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodene intelegencije, lažemo stvaralacki, maštovito i inventivno”. Gospodinu Draganu Mraovicu, mora da mu je žao što se nedovrši ono što je pisac gornjih redova trasirao, te i mnogi drugi prije njega. Njegovi se podaci izgleda zasnivaju na maštovitim cobanskim temeljima i dokonim guslarskim mitovima, gdje su se od haduka, konjokradica i plackaša karavana, stvarali narodni junaci.

Za srecu nije slucaj kod gospodina Sadrije Balica, jer Alji-paša nije mit, nego stravrnost, koja je ugradena u svakojeg Bošnjaka i Albanca plavsko-gusinske doline. To je isti onaj Ali-paša koji je jedan od osnivaca “Prizrense Lige”, sto je Mraovic u pravu. To je isti onaj Ali-paša, koji je tjerao konjokradice i pljackaše do Kolašina, nekolko puta. To je isti onaj Ali-paša koji se oduprije Evropi, koja dade njegov vatan drugom, bez pitanja njegovog naroda. To je onaj isti Ali-paša koji organizova svoj narod, u odbrani svog vatana, i na Nokšicu se suprostavi onoma koji krenuše da raskuce njegov narod, kao što su uradili sa Nikšicem, Podrogicom, Kolašinom i drugim mjestima na tim prostorima.
Kad njega nebi više, Crna Gora okupira Plav i Gusinje, i samo ga oslobodi od svojih gradjana, tako da pocetkom dvadesetog vijeka gusinska nahija imade dvadeset i pet hiljada stanovinaka, a na prvom popisu dvadesete godine prošlog vijeka ostade ih samo nešto preko šest hiljada. Jes u pravu je Mraovic, jer krlj Nikola i njegova zvanicna vojska oslobodi Plav i Gusinje od svojih stanovinika, u namjeri da ga podijeli na bataljone, bajrake i kapetane.
Pratiti i replicirati što pišu ovi polupismeni i nepismeni, te svake culture i ljuckosti lišeni Miloševicevi talibani, je suvišno, ali odgovor mora slijedit. Prema Mraovicevoj besjedi, vidimo nesposobnosti da se život otrgne od mita, nego i dalje jedan dobar procenat ostaju zatocnici mitologije, gdje po njemu, crnogorski Bosnjaci i Albanci, vrijede manje od drugih naroda Crne Gore. Skoro svakoji covjek ima stotinu mana, dobrih i loših, a loš samo jednu, a to je; da bude loš i fukara, jer u tome mu nijesu potrebne nikakve ljucke kvalifikacije.
Danas kad je taj balkanski covjek malo predahnuo, od nesreca koje su mu donijeli ljudi bez i trunke mozga u glavi. Opet ih evo na sceni, cackaju i otvaraju stare rane narodima, koje su povrijedili oni a i njegovi preci.
Narodna poslovica kaze: Od noža rana zaraste a od zla jezika nikad.
U toj pitomoj dolini su se radali uvijek veliki ljudi, koji nijesu imali straha reci istinu, a jedan je i gospodin Sadrija Balic, koji zna i poznaje svoju historiju, i krvavu prošlost svog zavicaja. On zna ko je Ali-paša i mnogi drugi, koji su bili na braniku svog vatana, braneci se od aveti koja ih je progonila vjekovima. Gospodin Sadrija Balic je rekao jednu veliku istinu koju mnogi Bošnjaci iz opštine Plav znaju, ali radi nekog zajednistva je ne izražavaju.
Ali-paša je bio i ostao kod svog naroda oslobodioc, veliki vodja i covjek, pa dali to Mraovic zelio cuti ili ne. Druga je velika istina, da je plavsko gusinska dolina okupirana od zvaniocne crnogrske vojske 1912. godine, a za to nije imala dozvolu zvanicne Evrope, koja je napravila promjenu Berlinskog ugovora, te za plavsko-gusinsku nahiju dala Ulcinj.
Kod poštenih naroda i ljudi, pravda se temeljila uvijek na istini, a bježalo se od laži, koje bi da plasira Mraovic, što je jednako zlocinu. On i dalje vjeruje, da sve funcioniše na lažima, širenju neistina i obmanjivanju masa, što je opet jednako zlocinu prema covjeku, narodima i prema istini. Kad ce vec jednom taj balkanski covjek okrenut leda podpaljivacima nesreca i odbacit ih sa prezirom, jer njihova mžnja prema svakom ko nije njohovog soja, je samo nemoc njihove zatrovane duše.
Sve sto pisu, mišle ili kažu oni soja Dragana Mraovica, jesu kulaševe, a život ide naprijed, prema medjuljuckom postovanju i novom i lepšem vremenu.

GUSINJE-PLAV PRESS - PLAVSKOGUSINJSKI CNN


 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot         Selim Cekic        Nuki Lucevic     Senad Sehovic     Huso-Beli Brdakic    Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com