www.Gusinje-Plav.com
SKIJANJE U GUSINJU

Prokletije, koje cine više od 50 odsto ukupnih skijaških potencijala Crne Gore, kao vrhunski tereni mogu se porediti sa prostorima u predjelu Alpa. Gusinje okruženo je prelijepim planinama koje imaju idealne uslove za skijanje, i dalje što se tice skijanja totalno se zapostavlja. Ima više razloga za što je to tako, a najvažniji je svakako ekonomske prirode.
Polaznu osnovu za razvoj zimskog turizma cine prostrani i kvalitetni smucarski tereni sa dugotrajnim zadržavanjem sniježnog pokrivaca. Skijanje u Gusinju datira još od davnih vremena. Nekada davno na atraktivnim terenima planina Bor, Grebaje, Vezirova Brada, Krš Cekica i okolnim ove planine su bile pune skijaša. Na smucarskoj stazi u Grebajama, u blizini planinarskih domova, montiran je u januaru 1978.godine od strane clanova omladinskog planinarsko-smucarskog društva “Beograd” iz Beograda prvi SKI-LIFT (na vucu) u ovom kraju, dužine 260 m. Ski-lift služio je za obucavanje skijaša pocetnika kao i za takmicarske vidove. Medjutim taj ski-lift je nakon nekoliko mjeseci izmješten i od tada do dan danas na ovim lokalitetima ne postoji ski-lift. Na gusinjskim planinama su bila održavana i mnoga takmicenja u skijaškim disciplinama (spustu, slalom, veleslalomu…). Iako Gusinje nije imalo skijaški klub, takmicenja je organizovalo planinarsko društvo “Karanfil” koje je za razliku od sadašnjeg istoimenog društva bilo aktivno i imalo veliki broj clanova.
U ekipnom takmicenju Gusinje nije imalo neke zapažene rezultate osim u biatlonu, dok su pojedinci osvajali medalje na republickim i medunarodnim takmicenjima. Tu svakako treba istaknuti: Vukelj Djerca Luša koji je nekoliko puta osvajao medalje i Mrkulic Isaka. Pored njih dobri takmicari iz Gusinja su bili I Deljanin Coro, Dedic Ranko, Mulamekic Safko, Bekteševic Jadran. Najviše zasluge u tom vremenu za organizovanje takmicenja u skijanju kao i snadbijevanje smucarskom opremom pripadaju pok.Radonji Šekularcu velikom entuzijasti.
Skijaška ekipa koju su sacinjavali: Rasim Muminovic, Ismet Brdakic, Coro Deljanin, Goran Drakulovic, Garo Šarkinovic, Ranko Dedic, Rustem Vukelj, kao i vodja ekipe i fizioterapeut Dr Enver Mulic u biatlonu 1984.godine osvojila je prvo (I) mjesto na republickom prvenstvu na Žabljaku i stekla pravo da se takmici na saveznom nivou u biatlonu na 10 km. Takmicenje je održano u Sloveniji (Dražgoše) a naša ekipa je osvojila opet prvo (I) mjesto i zlatnu medalju.
Postoji jedina nada da ce se u bliskoj buducnosti zahvaljujuci sportskom društvu “Trojan” i rukovodstvu Mjesne zajednice, postojati i skijaška sekcija kako bi se ponovo skijanje u Gusinju afirmisalo i vratio mu se nekadašnji sjaj. Uz malo ulaganja u skijaškoj opremi i izgradnji jednog manjeg SKI-LIFTa u Grebajama gdje postoje izvanredni uslovi za njegovo instaliranje i montiranje, ljubitelji i entuzijasti skijanja se nadaju kako ce se iznaci sredstva za jedan takav ski-lift kako bi se omladina rekreirala na ovim prelijepim terenima u Grebajskoj oazi mira i ljepote.
Huso Beli Brdakic
  U New Yorku osnovana Matica Bosnjaka Crne Gore (23. jan 2009) 
Nakon provedenih konsultacija medju New Yorskim Bosnjacima porijeklom iz Crne Gore koji zive i rade u ovom gradu, kao i usaglasavanja normativnih akata, u New Yorku je 20.Januara, 2009.godine osnovana Matica Bosnjaka Crne Gore. Na demokratski nacin kako dolikuje USA kao novoj domovini vecine Bosnjaka gdje se na transparentan nacin afirmisu sve humane, kulturne, duhovnme, politicke i ekonomske vrijednosti, tog historijskog datuma, u prosli utorak, na osnivackoj Skupstini Matice Bosnjaka (M.B.C.G.N.Y) vecinskim izjasnjavanjem clanova izbran je Upravni Odbor i najuze rukovdstvo ovog tijela. Za predsjednika izabran je Esad Rastoder, dva potpredsjednika Kemal Sarkinovic i Mirsad Rasic, duznost sekretara povjerena je Senadu Mehovicu a za blagajnika je izabran Ago Kolenovic. Za tri mjesta clanova UO izbrani su Sako Mujovic, Samir Balic i Senad Kocan.
Sve funkcije u Upravnom Odboru Matice su reizborne i kako je predvidjeno Statutom ove institucije mandat traje dvije godine s pravom reizbora. Valja istaci da je inicijativu za osnivanje Matice Bosnjaka na svojoj redovnoj sjednici 15. Decembra, 2008.godine pokrenula Kordinacija Kongresa Bosnjaka Sjeverne Amerike New York, koja je registrovana kod americkih vlasti kao nevladina organizacija. Na osnivackoj Skupstini M.B.C.G.N.Y. doneseno je i nekoiko vaznih odluka kao sto su, neophodnost uclanjivanja u organizaciju, registracija i rad na osnivanju Savjeta Matice. U savjet Matice Bosnjaka usli su gospoda Refik Radoncic, Dr. Ismet Osmanovic, Dr. Bajram Mulic, Smajo Srdanovic i prof. Dzemo Hot.
Novoizabrano rukovodstvo Matice dobilo je brojne telegrame i pisma podrske medju kojima isticemo pismo generalnog Konzula Crne Gore u New Yorku, Bosnjackog savjeta Crne Gore, ALMANAHA za Crnu Goru i Kordinacije KBSA New York .
Ako se po jutru dan poznaje, onda je ocekivati da ce ova mlada i veoma ambiciozna nevladina organizacija Bosnjaka New Yorka raditi na zastiti interesa Bosnjaka kako u USA tako i u Crnoj Gori.
Za web stranicu www.gusinje-plav.com - dr. Bayram ef. Mulic

Urednici Saradnici
Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com