www.Gusinje-Plav.com
Pisma i telegrami podrske

GENERALNI KONZULAT CRNE GORE U NEW YORKU
Zadovoljstvo mi je da u ime Generalnog konzulata Crne Gore i u svoje licno ime pozdravim formiranje Matice Bosnjaka Crne Gore u New Yorku.
Uvjeren sam da cete aktivnostima na ocuvanju I njegovanju kulturno istorijskog nasljedja Bosnjaka Crne Gore, obicaja i tradicije, nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta, uvazavanja razlicitosti I u ovdasnjoj sredini doprinositi unapredjivanju multietnickog i multi vjerskog sklada, vlastitoj i afirmaciji Crne Gore i na najbolji nacin biti prepoznati od strane Bosnjaka, ovdasnje sredine i svih crnogorskih gradjana u Americi.
Imacete u tome iskrenu podrsku osoblja Generalnog konzulata, otvorena vrata da zajednicki, boljom komunikacijom i razumijevanjem promovisemo inicijative i ideje koje se ticu kako vaseg ugodnijeg polozaja ovdje tako i ukupnog prosperiteta Crne Gore.
Sve vas srdacno pozdravljam i zelim puno uspjeha u vasem radu.
Branko Milic,
Generalni konzul Crne Gore u New Yorku

BOSNJACKI SAVJET CRNE GORE
Bošnjacki savjet Crne Gore Bošnjacko vijece Crne Gore M. Tita bb, 84310 Rožaje, Crna Gora, +382-51-271-015, bvcgon@cg.yu, Gosp. Esadu Rastoderu,s-r.
Predmet :Cestitka povodom osnivanja Matice Bošnjaka SAD Poštovani gospodine Rastoder, Ucinili bi nam veliku cast ukoliko bi ucesnicima osnivacke skupštine Matice Bošnjaka SAD prenijeli cestitke i iskrene želje za uspješan rad na dobro naroda kojeg predstavljaju . Kao što znate Bošnjacki savjet je najviša i krovna institucija Bošnjaka u Crnoj Gori. Ovo najviše samoupravno tijelo broji 35 clanova i cine ga poslanici Bošnjaci iz raznih partija (DPS, SDP , BS), predsjednici opština u kojima su Bošnjaci vecina ili participiraju u vecem broju, predsjednici odbornickih klubova manjinske partije u lokalnim parlamentima, te najugledniji predstavnici iz naroda izabrani na elektorskoj skupštini.Po važecem Ustavu Savjet je jedini legitimni partner državi u pitanjima od interesa za konkretnu etnicku zajednicu i kao takav ima široki djelokrug aktivnosti . U svojim planovima za 2009. godinu Savjet ce u okviru Odbora za dijasporu raditi na pitanjima koja ce biti od interesa kako za iseljenike tako i za Bošnjake u Crnoj Gori. Bošnjacki savjet kao krovna institucija bošnjackog narodu u Crnoj Gori u oblastima kulture, obrazovanja, jezika i informisanja, ima potrebu da uspostavi sve vrste kontakata kako sa Bošnjacima u Crnoj Gori, tako i sa Bošnjacima u dijaspori, a isto tako ce pokušati da bude spona u uspostavljanju pokidanih veza izmedu Bošnjaka i bošnjackih institucija rasutih širom svijeta. Da bi sa uspjehom izvršio zadatak Bošnjacki savjet, ima potrebu za stvaranjem uslova za rad, izmedu ostalih jedan je i kvalitetna, brza i jeftina komunikacija, a to je svakako pored instaliranja internet linije i izrade web sajta i pokretanje radijo emisije na WEB site-u. Upravo je u toku izrada projekta radio emisije o bošnjackoj dijaspori ''Bosnjacima u pohode'', koja ce ici na našem web saite . Takode bi jedan od najznacajnijih projekata Savjeta u ovoj godini bio popis Bošnjaka iz Crne Gore u inostranstvu i ti podaci bi s pojedinacnim imenima bili objavljeni na našoj web stranici i kao posebna publikacija, jer mislimo da našim pokoljenjima dugujemo da ostavimo podatke koji ce biti pouzdani kroz 100 ili 200 godina. Jedan od naših glavnih projekata od kojeg ne odustajemo je i gradnja našeg Kulturnog centra u Podgorici u kojem je planom predvidena i "soba iseljenika" , odnosno Centar za iseljeništvo. Navedene i druge projekte želimo realizovati zajedno s našim iseljenicima i naravno pokušati im biti od koristi i na usluzi onoliko kolkiko je to u našoj moci. Iz tih i mnogih drugih razloga s radošcu smo primili vijest o osnivanju Matice Bošnjaka SAD i tim povodom želim u ime Savjeta da vam cestitam , zaželim puno uspjeha u radu i da Vam obecam da u Bošnjackom savjetu imate prijatelja, saradnika i kao takvim ga smatrajte svojom institucijom otvorenom za sve vaše želje i ideje koje ce biti od koristi za narod koji predstavljamo kao i za cjelokupnu društvenu zajednicu. U TO IME JOŠ JEDNOM HAIRLI I NEKA VAS SRECA PRATI.
S poštovanjem
prof. dr . akademik Šerbo Rastoder,
predsjednik Bošnjackog savjeta Crne Gore

BOSNJACKA PARTIJA
Osnivackoj skupštini Matice Bošnjaka Crne Gore u SAD-u Dragi prijatelji, Osnivanje Matice Bošnjaka Crne Gore u SAD-u predstavlja izuzetan doprinos organizovanju bošnjackih iseljenika porijeklom iz Crne Gore. To je najbolji podsticaj zaštiti i njegovanju nacionalnog identiteta Bošnjaka, te njegovoj prezentaciji i integraciji u multikulturno americko društvo. Osnivanje ovakve institucije doprinjece boljem ocuvanju nacionalnih specificnosti, kulture, vjerskih specificnosti i folklornih osobenosti bošnjackih iseljenika, kao i njihovom medusobnom upoznavanju, zbližavanju i potpomaganju. Imajuci u vidu sve što su bošnjacki iseljenici, do sada, uradili za napredak i prosperitet svog zavicaja, kao i izuzetan doprinos povratku državne samostalnosti Crne Gore, sigurni smo da ce, kroz Maticu Bošnjaka, ta saradnja biti u potpunosti institucionalizovana. Bošnjacka stranka Crne Gore, kroz svoja programska opredjeljenja i dosadašnje politicko djelovanje nastoji da, na autentican nacin, reprezentuje i artikuliše interese i potrebe bošnjackog naroda u Crnoj Gori. U tom pravcu , u potpunosti smo otvoreni za saradnju sa svim institucijama koji imaju za cilj zaštitu, njegovanje i afirmaciju bošnjackog nacionalnog identiteta i njegovu punu integraciju u multietnicko društveno bice Crne Gore. Svjesni smo da posebnu ulogu u tome imaju organizacije iseljenika bošnjacke dijaspore, te smo sa mnogima vec uspostavili prisnu saradnju. Sigurni smo da cemo i u Matici Bošnjaka Crne Gore u SAD-u, takode, naci partnere za otvorenu, prijateljsku i iskrenu saradnju na svim poljima od zajednickog interesa. U to ime, selamimo i pozdravljamo ucesnike osnivacke skupštine, uz želju za hairli rad i mnogo uspjeha u svim oblastima djelovanja koje ste zacrtali u vašem programu!
S poštovanjem,
Rožaje, 16.01.2009.
Predsjednik Bošnjacke stranke,
Rafet Husovic

ALMANAH
UDRUŽENJE ZA OCUVANJE, PREZENTACIJU I ZAŠTITU KULTURNO-ISTORIJSKE BAŠTINE BOŠNJAKA/MUSLIMANA U CRNOJ GORI Podgorica, ul. S.M. Ljubiše br.11 tel: (081) 875-430; 069310585 ž.r: 55100-675-3-23969 e-mail glavnog urednika : serbor@cg.yu e- mail casopisa: almanah@cg.yu Internet adresa: http://www.almanah.cg.yu

GOSPODINU ESADU RASTODERU .S.R Predmet: Cestitka povodom održavanja osnivacke skupštine M ATICE BOŠNJAKA Poštovani gospodine Rastoder, Veoma smo polaskani informacijom o skorom održavanju osnivacke skupštine Matice Bošnjaka . Tim povodom , bi vam posebno bili zahvalni ukoliko bi ucesnicima skupštine prenijeli naše cestitke i želje za dug i uspješan rad. Almanah je do sada a nadam se i u buduce u vama i cjelokupnom našem iseljeništvu imao iskrene prijatelje i saradnike. Više od 80 naših posebnih izdanja i preko 40 brojeva našeg casopisa nastalo je zahvaljujuci i vašoj pomoci. Nažalost, u ovom za vas svecanom trenutku mi ne možemo a da se ne prisjetimo našeg divnog i dragocjenog saradnika rahmetli dr Zlatana Colakovica, iseljenika koji je bio medu vama a koji je svoj svjetski poznat naucni autoritet ugradio u neka od kapitalnih izdanja Almanaha koja smo zahvaljujuci upravo njemu realizovali zajedno s univerzitetom Harvard.Vjerujemo da cemo medu vama naci slicne saradnike koji ce zajedno s nama ostaviti našem potomstvu djela kojima ce se ponositi. U TO IME NEKA VAM JE SA SRECOM VAŠ NAPOR DA SE ORGANIZUJETE I ORGANIZOVANO RADITE ZA DOBRO BOŠNJACKOG NARODA. S POŠTOVANJEM
ATVIJA KEROVIC,
IZVRŠNI DIREKTOR "ALMANAHA"

Urednici Saradnici
Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com