www.Gusinje-Plav.com
Nekoliko podataka o presedanu u povijesti balkanskog islama:

Mula Hajro ef. Bašic, se, 1912.g., milom pokrstio i umro pod imenom Balša Balšic> Povodeci se za onom narodskom, "bilo, ne ponovilo se", dajemo vam par traktata i izjava vezanih za covjeka koji je u tim teškim vremenima po plavo-gusinjske muslimane – Bošnjake i Albance, 1912-1913.g., radi pozicije, ugleda i žene, zbacio ahmediju sa svoje glave, napustivši islam u potpunosti. U pitanju je bivši mula Hajro ef. Bašic, pravi presedan u islamskoj povijesti Balkana, koji je nakon krštenja predjenuo sebi ime u Balša Balšic, da bi ubrzo zatim, na dar, dobio cin majora crnogorske vojske kao i najljepšu pravoslavku plavske opštine za ženu.

Evo par traktata sa interneta i slika vezanih za njega:
"Naglašavam, da je dobrovoljno primio pravoslavlje samo mulla Hajro Bašic - pokršteno ime Balša Balšic. On nije natjeran, dapace on je primio pravoslavlje korupcijom, za mito i novac, dobio je cin majora, postao predsjednik Prijekog vojnog suda i kaznjavao smrcu Plavljanje i Gusinjane koji nisu htjeli da prime pravoslavlje."

Pogledaj: http://bosnjacki.forumpro.eu/istorija-i-sve-vezano-za-istoriju-f15/nasilno-pokrstavanje-muslimana-plava-i-gusinja-t115.htm.

"Doduše ostao je jedan ružan primjer iz tog vremena; mula Hajro Bašic, koji je do 1912. godine obavljao poslove imama u Plavu. Njega su pokrstili i dobio je ime Balša Balšic, i tada je dobio funkciju kao predsjednik Prijekog vojnog suda u sklopu crnogorske vojske koja je napala Plav i Gusinje i koja je izvršila genocid i kulturocid u ovom mjestu na obalama plavskog jezera. Naravno njegovi rodjaci su se s razlogom odrekli od njega."

Pogledaj: http://www.plav.net/zavicaj/biografije/krcic_arif_ef.htm

BOSNJACI.net: Poznato je da je pokrstavanje predvodila grupa od 12 popova, pa nam recite koja bila uloga pravoslavne crkve u ovom zlocinu?

Dr. MEMIC: "Nisam u mogucnosti da egzaktno objasnim ko snosi komandnu i izvršnu odgovornost za ove zlocine u Plavu. Iz arhivskih dokumenata koji su sacuvani vidljivo je da je Prijeki vojni sud formiran naredbom ministra vojnog u crnogorskoj vladi. Komadant brigade Avro Cemovic bio je glavna licnost koja je izdavala naredjenje, a kapetan gusinjske kapetanije, sa svojom policijskom vlašcu pokretao je postupak u slucajevima kada je o tome odlucivao ”Prijeki vojni sud”. Kao predsjednik ovog suda spominje se Balša Balšic, do tada mula Hajro ef. Bašic. Kao sudije spominju se Vuksan Dragovic, Milan Vesovic, a kao komadant bataljona koji je osudjene sprovodio do gubilista u selo Luge kod Andrijevice spominje se Vukota Pantovic. Ostale licnosti nisu mi poznate, mada je ovo nezaustavljiv proces istrazivanja."

Pogledaj: http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=15318.

"Sve do skoro, u plavsko-gusinjskom kraju veoma se malo pisalo, iako su dogadaji koji su se na tom prostoru dešavali bili dosta burni i interesantni. Kao historicar iz tog kraja i kao intelektualac ocijenio sam da to nije dobro, ne samo sa aspekta toga kraja, vec i znatno šire. Istraživanjima koja sam vršio došao sam do zakljucka da razlog takvom odnosu je izrazito nepoznavanje burnih dogadaja koji su se kroz historiju na ovim prostorima zbivali. Postojala je u tome i težnja odredenih struktura ondašnje vlasti da se o tome ne piše, smatrajuci valjda da potpunija spoznaja o njima može negativno da utice na medunacionalne odnose u tom kraju, posebno u Crnoj Gori. Bila je to za dugo tabu-tema o kojoj se nije smjelo pisati. O toj pojavi ranije nije pisano. U svojim djelima pokrštavanje je najprije spomenuo dr. Jovan Cvijic, optužujuci zato, umjesto kralja Nikolu, ranijeg plavskog hodžu mula Hajra Bašica, odnosno Balšu Balšica, nakon pokrštavanja, koji je, u svojstvu predsjednika kraljevskog suda neke od presuda potpisivao, a odluke donosili general Avro Cemovic i kapetan gusinjske kapetanije Milivoj Dragovic.

Pogledaj: http://forum.banjaluka.com/viewtopic.php?f=51&t=17803.

"Nama je mulla Arif ef. Krcic, pricao o svemu i svacemu, istice stari Rustem. Sve smo mi to pamtili. Imanja na Visitoru su bila Redžica i Šahmanovica, najviše. A onda, kada nasilno ulježe Crne Gore, naši su mnogi, koji nisu htjeli da poljube krst, kao što je to ucinio mula Hajro Bašic, postao zloglasni Balša Balšic, koga je naseljila i sada imamo potpuno drukciju sliku Brezojevica. Zato zlo koje je ucinio zlocinac Avro Cemovic, ne bi mogao da nije bilo takvih kao što je bio Balša Balšic (ranije mula Hajro Bašic)…

Hadži Emro Tošic rhm.: bez nekolilo godina, stogodišnjak, klanja u džematu u Plavu, za mula Arifa ef. kaže: Kao danas se sjecam, mula Arif, ef. bi stavio prst na celu i u razmišljajucem stanju zborio nam je o islamskoj vjeri i kulturi. Bio je oprezan i pravedan. Zato je bio omiljen. Ostao mi je u prijatnom sjecanju. Bio je to covjek, ne samo islamski školovan vec i s posjedovanjem jedne plemenite ljudske prirode, kakva se rijetko susrijece u novije vrijeme. Dakle, njegova prirodna inteligencija je bila spojena sa znanjem na jedan uzoran nacin. Želio sam, da vam predocim jednu dužu hicaju, odnosno o jednom gestu, koji mi je stalno na umu, a tice se mula Arifa, ef. i jednog našeg bivšeg hodže koji se, nažalost pokrstio i služio zloglasnom Avru Cemovicu, zbog ceka je ljagu bacio na svoje pleme i citav kraj. Prvo taj cin nisam odmah shvatio, a kada sam shvatio, mula Arif ef. nije bio više medu živima. Takav gest se teško može zamisliti i objasniti. Naime, mula Arif ef. je pred sami edželj vratio Balšu Balšica u islam, tj. ime Hajro. Evo kako? Balša je bolovao od teške bolesti, nikako nije mogao Bogu dati dušu. Porodica se dovijela na razne nacine. Medutim, ništa nije pomagalo. Odjednom Balša se sjetio svog kolege, komšije i druga iz mladosti mula Arifa ef. Krcica i porucio, da mu dode u posjetu. Interesantno, mula Arifu ef. je prihvatio i posjetio ga. S njim je dvije noci izgovarao šehade, a Balša ponavljao šehadet. Tako je ovaj dao dušu. Medutim, to je bilo krajem dvadesetih godina. Bio je teški velikosrpski režim, tako da nije bilo druge, nego se Balša (Hajro) ukopao na hrišcanskom Hrankovica groblju, a trebalo ga ukopati na muslimanskom mezarju. Tu pricu sam pricao mnogima, prosto receno, jedva su povjerovali u taj gest. Eto takva su bila vremena. Zato mula Arif ef. odajem priznanje. On je ponos našeg kraja. Jedva cekam da se Sultanija obnovi, da bi mladima ispricao koju pricu o njemu i drugim znacajnim našim alimima i prosvetiteljima. Jedini pristupacni izvori su sjecanja njegovih suvremenika."

Pogledaj: http://forum.plav-gusinje.com/modules.php?name=News&file=print&sid=340.

Priredio: Sead ef. Jasavic, prof.fikha

Imam "Sultanija" džamije, Plav, CG

Urednici Saradnici
Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com