www.Gusinje-Plav.com
Lejletu-l- Miradž: Druženje sa džematlijkama njujorškog džemata Alipašine Džamije Astorija, New York

Devetnaestog Jula 2009 godine, u oci mubarek Lejletu-l – Miradža, na poziv Dr. Bajram ef. Mulica, imama Alipašine džamije Astorija, a ujedno i vodece licnosti IABNE(Islamic Association of Bosniaks of North America), otputovala sam u grad Nju Jork, da održim predavanje džematlijkama njujorškog džemata Alipašine džamije Astorija. Sam poziv u Nju Jork od strane uvaženog Dr. Bajram ef. kao I druženje sa džematlijkama Alipašine džamije, bila je moja hedija za ovu mubarek noc.Ovo je uistinu bio naš miradž, kako za mene tako I za moje sestre koje su prisustovale ovom divnom dogadaju. Teško je rijecima iskazati osjecaj koji sam imala družeci se sa ovim divnim I odabranim sestrama. Atmosfera koja je ispunjavala džamiju milovala je naša srca I punila ih imanom I ljubavlju. Prisnost, razumijevanje, povezanost I ushicenje koju smo osjetili u toku ovog druženja je samo darovana onima koji se druže u Allahovo ime i Njegov hatur. U tako jednom ushicenju došle smo do zakljucka da ovo naše druženje; ljepotu I koristi tog druženja trebamo podijeliti i sa ostalim sestrama širom amerike.

Tema mog predavanja bila je "Žene Spomenute u Kur’anu I Hadisu," s posebnim naglaskom na hadis našeg Poslanika Muhammed s.a.v.s. gdje kaže: „Najbolje žene od džennetskih žena su Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim (žena faraona).“ Svaka od ovih žena je bila jedinstvena na svoj nacin i Posljednji Allahov Poslanik s.a.v.s. je ove žene proglasio - najboljim ženama. Iz želje da licno saznam vise o ovim casnim zenama, a poslije da to i prenesem na ostale sestre mog vremena; analizirala sam osobine i postupke koje su posjedovale i radile; Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim.
Zbog cega su Uzvišeni Allah dz.s i Njegov Poslanik izdvojili ove cetri žene od svih ostalih žena koje su živjele prije njih i koje ce živjeti poslije njih? Sta su radile ove casne žene da su ih ta djela ucinile dostojnim ovakvih priznanja I izdvajanja izmedu ostalih vjerinica. Izdvojicu samo neka iskušenja spomenuta u mom izlaganju kroz koja su prolazile ove istaknute žene.
Merjem je prihvatila težak zadatak koji joj je Allah dž.š. postavio. Prošla je kroz trudnocu i porodaj sama, a zatim dobila naredbu od Uzvišenog Allah dž.š. da predstavi svoje dijete ljudima; znajuci kakve optužbe je ocekuju od njenih sugradana kao i gnusni napadi na njenu cast. Njeni sugradanu su je optuživali da je bila necasna i sramota njenog roda. Poslušno, onako kako to samo istinski vjernici mogu, Merjem se pokorila Allahovoj dž.š.naredbi i skupila hrabrost da predstavi Isa a.s. svom narodu.
Hatidža je dostojanstveno, onako kako to i dolikuje uspješnoj ženi, slijedila Poslanika s.a.v.s. u njegovoj misiji, iako je pretrpila razne teškoce zbog toga. Hatidža r.a. je prihvatila islam bez oklijevanja, i postala prva muslimanka. Kad se Poslanik s.a.v.s. vratio sa brda Hira, gdje je primio prvu objavu od meleka Džibrila, ona je smjesta prihvatila njegovu poruku i povjerovala mu, kada je i sam Boziji Miljenik bio potresen I iznenaden ovim dogadajem. Hatidža r.a se ni jednog momenta nije dvoumila- bezuslovno je prihvlatila I podržala Božijeg Miljenika. Trošila je svoj imetak da bi pomogla širenje njegove poruke i izdržala je težak period izbjeglištva, u kojem su muslimani i oni koji su ih podržavali, bili primorani stanovati u jednoj dolini, udaljenoj od stanovnika Mekke, gdje su bili bez hrane, i bez mogucnosti da trguju. Hatidža je usprkos svim teškocama cvrsto I nepokolebljivo ostala uz Poslanika s.a.v.s.

Asija se hrabro suprotstavila faraonu koji je bio najveci tiranin tog vremena i odbila da bude nevjernica. Asija je znala, dok ju je faraon mucio kako bi je okrenuo od njene vjere, da Allah dž.š. cuje njen plac i njene dove. Tražila je od Allaha dž.š. kucu u Džennetu. Tokom teških muka koje je prolazila, Allah dž.š. joj je pokazao kucu u Džennetu, na što se ona nasmiješila. Asija je spasila Musa a.s. kao bebu od faraona, odgojila ga i vjerovala u njega.
Fatima, jos kao mlada djevojcica je razumijela važnost oceve misije. Neizmjerno je voljela svog oca i stalno mu pružala podršku. Izmedu ostalih dogadaja jednom prilikom je Fatima branila svog oca od idolopoklonika u Mekki, koji su bacali krv i iznutricu mrtve kamile na leda njenog oca, dok je on klanjao. Ona je uklonila prljavštinu, i suprotstavila se ljudima koji su napali njenog oca, nakon cega ju je Ebu Džehl ošamario. Fatima je cesto ucestovala u bitkama koje su muslimani vodili: Previjala je rane ranjenicima, i suprotstavila se Ebu Džehlu kada je napao Poslanika s.a.v.s. Velikom Allahovom milošcu I angažovanju Dr. Bajram ef. koji je uvidio potrebu za druženjem I predavanjima namijenjenim iskljucivo našim sestrama, mubarek Lejetu-l -Miradž sam provela u druženju s džematlijkama Alipašine džamije Astorija. Ove divne I neumorne žene su dragulji ovog džemata. Na žalost ne mogu da imenujem sve prisutne ali bih spomenula Alisu Kolenovic , coordinatora za žene u ovom džematu i neumornog aktivistu. Zatim hadzi- Tajmu Hadžic, našu bosansku intelektualku - punu znanja i dina s kojom sam imala priliku da vodim ugodan i nadahnut dijalog. Sabina Jevric, sa svojim sinom Emirom, me je docekala na aerodromu i ugostila me u svome domu. Boravak i druženje sa familijom Jevric je bila posebna poslastica za mene. Ugodna harmonija i humor su svakodnevnica ove primjerne familije prožete Islamom I vjerskim aktivnostima. Da ih Uzvišeni Allah dž.š. nagradi za njihov trud kao i sve one koju su direktno ili indirektno dobrinijeli mojoj posjeti i boravku u Nju Jorku.

Aisa Purak

 Redakcija   (9. jun, 2009)  Tehnicki urednici i web dizaneri: braca Edvin i Edin Hot
Redakcija:

     Rafet Hot           Selim Cekic     Mihret-MisoRadoncic  Nuki Lucevic      Senad Sehovic,   Huso-Beli Brdakic     Hamo Mulic.


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2009 www.Gusinje-Plav.com