www.Gusinje-Plav.com
Mezarje u selu Pepici sacuvano od dalje devastacije


Uz Allahovu dž.š., volju, dozvolu i blagoslov, pepicko groblje, niže Plava – ležište turskih nizama, poznatih plavskih plemena i hrabrih junaka, je nanovo ogradeno tvrdim materijalom.

Naime, mještani sela Pepice koliko se trude na ocuvanju svoje vjere i tradicije koju su im dedovi njihovi u amanet ostavili, oni cuvaju i same svoje pretke i dedove. Svjesni toga da su obavezni cuvati svoj toprak pa makar i ne bili fizicki na njemu odlucili su sacuvati od dalje devastacije groblje koje je "preciznim planom" ranijih crnogorskih inženjera isjeceno na tri dijela.

Pepicko groblje je jedinstveno po tome što je od jednog groblja "država-opština" uspjela da napravi tri groblja. Kako? Prvi put se groblje dijeli na dva dijela tako što se kroz njega provodi stari put ka Plavu. Drugi put se dijeli tako što se kroz njega provodi novi put ka Plavu. Treci put se dijeli tako što su komšije-pravoslavci, od male putace koja je prolazila kroz jedan dio muslimankog groblja danas otvorili široki kamionski put kako bi mogli ici ka svome groblju!? I tako je kroz pepicko groblje prošao novi put ka Plavu, put ka selu Pepici i put za pravoslavno groblje koje se nalazi namalo iza muslimanskog groblja – parcajuci pepicko muslimanko groblje na tri dijela. Mještani sela Pepice ne mogu danas ispravljati krivu Drinu ali mogu makar ocuvati postojece grobove tako što ce ih ograditi kako se ne bi kakvim slucajem i neki cetvrti put otvorio kroz to groblje!

U selu Pepici niže Plava, koje je nekada bilo gusto naseljeno, danas živi samo 8 muslimanskih familija, albanskog porijekla: 6 familija Dreica/Dreaj, i 2 familije Rugovaca/Rugova. Što se tice plemena Bacovica/Bacaj, oni su svi odselili iz Pepica i na njih nas podsjecaju samo njihove urušene kuce i kule koje su ostavili za sobom.

Pepicani su se silom prilika raselili na sve strane. Dosta ih ima po Sandžaku: Rožaje, Tutin i N.Pazar, koji su malo ranije odselili iz ovog mjesta. Selidba zadnjih nekoliko decenija je pepicane (bacovice, dreice i rugovce), odvela u daleku Ameriku/New York, Albaniju/Tirana, Kosovo/Priština-Pec, Švedsku, Švajcarsku, Njemacku...

Svi oni su se, u globalu, potrudili da obezbijede oko 10.000 evri, što snagom što parom, da svoje groblje srede i ograde i sacuvaju ga od daljnjeg propadanja. U Americi se pokupilo oko 6.000 evri, po Kosovu oko 2.500 evri, i iz samog sela, od strane mještana, oko 1.500 do 2.000 evri, što snagom i radom što parom.

Nakon sprovedbe akcije zagradivanja groblja medu mještanima sela Pepica se zapodjela prica i u vezi izgradnje i jedne omanje džamije koja bi bila na usluzi lokalnim mještanima ali i ostaloj dijaspori koja bi se vremenom vracala u svoj rodni kraj - bilo živi bilo umrli, tako da ovom prilikom ucimo dovu Allahu dž.š., da uputi sve pepicane i na ovo hajirli djelo i da u što bržem vremenu svoje selo ukrase vitkom munarom i lijepom džamijom koja ce biti svjedokom jedne duge prošlosti i inšallah još vrijednije buducnosti.

Iz plavskog sela Pepice je i poznati imam Halil ef. Dreic (umro 1973.), koji je kao imam i mu'allim službovao u gusinjskim selima - Vusanje i Martinovice, kao i u obližnjim Beranama.

Glavni organizator akcije "ogradivanja pepickog mezarja" je gospodin Demir Bacaj, koji se trenutno nalazi na privremenom radu u Americi, i koji se, inšallah, nece zadržati samo na ovoj akciji, vec ce, u što bržem vremenu, poraditi i na obezbjedivanju sredstava za izgradnju nove "Pepicke" džamije.

Islamka Zajednica Plava na celu sa h.Šefkijom Šabovicem je srdacno docekala ovu akciju i pomogla je sa par svojih radnika koji su nekoliko dana ucestvovali u glavnom dijelu izvedenih radova, kao i džemat "Sultanija" džamije koji je pomogao glavni dio poslova sa 5 radnika.

Molimo Allaha dž.š., da obilatom nagradom nagradi sve one koji su ucestvovali u ovoj hajirli akciji, od onih iz daleke Amerike pa sve do ovih u Plavu, da umrlim pepicanima podari rahmeta i oprosta, a da živim pepicanima i ostalim plavo-gusinjanima podari još više upute, smjelosti, nafake i bericeta. Amin, ja erhamer-rahimin.
Priredio: Sead ef. Jasavic

Urednici Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2006 www.Gusinje-Plav.com