www.Gusinje-Plav.com
Posjeta ambasadora Roderika Mura Gusinju

Danas je u Gusinju boravio američki ambasador Roderik Mur, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede g-din Branimir Vujačić, predstavnici CHF-a i FORS Montenegro u Crnoj Gori. Gosti su stigli u Gusinju oko 12.00 h i njhova prva destinacija bila je pijaca u Gusinju koja je danas i zvanično otvorena. Prilikom otvaranja pijace uvodno izlaganje iznio je predsjednik opštine Plav Skender Šarkinović koji je prisutne gradjane upoznao sa dosadašnjom saradnjom opštine Plav i SAD-a, o ekonomskim teškoćama sa kojima se srijeće ovaj kraj i planovima za budućnost. Zatim se skupu obratio gost ambasador SAD-a Roderik Mur koji se prisutnima obratio: „Pozdravljam Vas iz tropskog Gusinja i da vam kazem da smo mi jedna familija“. U završnom dijelu obratio se Branimir Vujačić ispred Ministarstva koji su jednim dijelom učestvovali u izgradnji pijace. Zatim je poslije govorancije uslijedio zabavno-muzički program a nakon toga prisutni su za pultovima na novootvorenoj pijaci bili posluženi sa domaćim proizvodima : sir, kajmak, suho meso, med i još ponešto.
Zatim je Ambasador sa svojim saradnicima pristupio u prostorije MZ“Drugi Avgust“ gdje ih je dočekao Sekretar Ragip Deljanin sa pozvanim sagovornicima iz Gusinja: Hakija Hodžić – privatni preduzetnik, Hasim Koljenović – poljoprivredni proizvodjač, Ilijaz Duraković – farmer – uzgajivač krava i ovaca, Elmaz Mazo Čekić – penzionisani učitelj i koreograf u KUD Džafer Nikočević, Zufer Toskić – radnik na obezbedjenju TITEX-a, Rifat Radončić – konobar i Huso Beli Brdakić – student.
Ragip Deljanin je pozdravio prisutne i zaželio ugodan boravak u Gusinju gostima a potom se obratio ambasadoru pohvalnim riječima i iskazao zadovoljstvo učinjenom posjetom. U svom izlaganju iznio je probleme sa kojima se susreću Gusinjani, kako sa nivoa lokalne vlasti tako i od države. U svom govoru predlozio je ambasadoru Muru realizaciju nekoliko prijedloga:
1. Pomoć u sanaciji zgrade Mjesne zajednice, buduće zgrade opštine Gusinje
2. Da SAD budu donatori sportske dvorane u Gusinju
3. Realizacija saradnje Gusinja i jednog grada u Americi (bratimljenje)
4. Da se g-din Mur proglasi počasnim gradjaninom Gusinja
5. Da poslije novogodišnjih praznika jedna delegacija Mjesne zajednice iz Gusinja bude gost ambasadora Mura u Podgorici.
Na sve ponudjene prijedloge Ambasador je pozitivno odgovorio i sa zadovoljstvom prihvatio. Potom je Huso Beli Brdakić odradio prezentaciju programa „Fondacije Gusinje“ kao i predstavljanje aktivnosti u dosadašnjem radu CHF-a u Gusinju. Na kraju radne posjete Ambasadoru je uručeno pismo „Fondacije Gusinje“ CD-sa motivima prirodnih ljepota Gusinja i okoline, kao i poklon sliku rad akademskog slikara iz Gusinja Ismeta Čekića na šta je izrazio neskriveno zadovoljstvo i obećao da će ista biti istaknuta na vidno mjesto, u što ćemo se lično uvjeriti jer nam je obećao da ćemo biti njegovi gosti u januaru mjesecu. Kako je srdačno dočekan, još bolje ispraćen po Gusinjskom adetu.
Urednici Saradnici


Contact us | P-G Studenti | Knjiga Gostiju | Chatroom | Vijesti P-G | Glavna Stranica
Copyright © 2002-2006 www.Gusinje-Plav.com